Poluarea cu taliu afectează Marea Baltică

publicat de Florin Mitrea
19 vizualizări
Poluarea cu taliu afectează Marea Baltică

Activitățile umane contribuie cu între 20% și 60% la poluarea cu taliu care afectează Marea Baltică în ultimii 80 de ani, potrivit unui nou studiu realizat de oamenii de știință afiliați cu Woods Hole Oceanographic Institution (WHOI) și la alte organisme.

În prezent, cantitatea de taliu (un element simbolizat cu Tl), considerat cel mai toxic metal pentru  mamifere, rămâne redusă în apa Mării Baltice. Cu toate acestea, cercetătorii sugerează că această cantitate ar putea crește în viitor datorită activităților antropice sau reoxigenării pe cale naturală a apei mării, fapt care ar reduce conținutul de sulfuri. O mare parte a taliului din Marea Baltică, cea mai mare zone hipoxică indusă de om de pe Pământ, se acumulează în sedimente datorită mineralelor bogate în sulfuri.

„Oamenii eliberează mult taliu în Marea Baltică și ar trebui să fie conștienți de acest lucru. Dacă acest lucru va continua sau chimia mării se va modifica în viitor, atunci s-ar putea acumula mult taliu. Aceasta ar reprezenta o îngrijorare din cauza toxicității.” – Chadlin Ostrander, autor principal al studiului și profesor asistent la Departamentul de geologie și geofizică al Universității din Utah, S.U.A.

În cadrul studiului, autorii au căutat să înțeleagă care este ciclul taliului și al izotopilor săi taliu-203 și taliu-205 în Marea Baltică. Pentru a realiza acest lucru, au fost colectate eșantioane de apă de mare și de sedimente, inclusiv un eșantion de la mare adâncime (din unul dintre cele mai adânci puncte ale mării). Analizele au arătat că apa Mării Baltice este mai bogată în izotopul taliu-205 decât s-a preconizat. Această îmbogățire a apei a început în anii 1940-1947.

Nu se cunoaște cu exactitate sursa taliului care a ajuns în apele mării, dar originea sa este, cel mai probabil, antropică. Industria cimentului din regiune, care a cunoscut o explozie după Al Doilea Război Mondial, ar fi putut juca un rol important, alte surse importante putând fi arderea cărbunilor și a piritei (o sulfură de fier).

Cel mai important aspect al studiului este faptul că o mare parte a Mării Baltice este contaminată cu taliu provenit din activitățile umane din jurul bazinului mării. După întinderea geografică, aceasta este cea mai extinsă zonă poluată cu taliu documentată vreodată.

Se știe de mult timp că Marea Baltică a fost puternic afectată de activivtatea antropică, nu în ultimul rând prin reducerea tot mai accentuată a oxigenului dizolvat, care a cauzat pierderi însemnate industriei de pescuit în ultimele decenii. Chiar dacă poluarea cu taliu nu reprezintă o îngrijorare imediată pentru ecosistemul Mării Baltice, nu este nicio îndoială că trebuie făcut ceva pentru ca oamenii și viața marină să coexiste.

Marea Baltică

Țări care poluează mediul marin din Marea Baltică

Țările din jurul Mării Baltice nu respectă acordurile internaționale privind reducerea poluării mediului marin cauzate de agricultură [...]

Poluarea cu taliu, influențată de prezența oxigenului

Datele arată că îndepărtarea taliului din apa mării și din sedimente este controlată de absența oxigenului și prezența sulfurilor. De aceea, este îngrijorător faptul că recentele încercări de a rezolva anoxia Mării Baltice prin pomparea oxigenului în apele de adâncime vor duce la eliberarea taliului, dar și a altor metale toxice (cum este mercurul), în apa mării, de unde se poate bioacumula în pești.

Mai mult, pe măsură ce producția de ciment continuă să crească la nivel global, este necesară atenuarea efectelor în aval ale prafului de ciment asupra ecosistemelor acvatice din jur.

Sursa: Science Daily

Din aceeași categorie

© 2022-2024  Florin Mitrea – Temă WordPress dezvoltată de PenciDesign

Acest site folosește cookies pentru a îmbunătăți experiența de navigare. Acceptă Detalii