O mutație care ajută insectele să supraviețuiască tratamentelor chimice a fost descoperită în cel mai rău loc posibil: la ploșnițele obișnuite.
La bine sau la rău, omenirea a avut aceste insecte enervante sub control în urma revoluției chimice de după cel de Al Doilea Război Mondial, în special odată cu inventarea faimosului insecticid DDT, acum pe bună dreptate interzis. Însă odată cu noul mileniu, ploșnițele au reînceput să se strecoare în viața noastră și să călătorească în întreaga lume. Iar unele dintre ele par să poată supraviețui chiar și celor mai letale toxine utilizate la dezinsecție.
Entomologii de la Universitatea de Stat din Virginia și Institutul Politehnic din Virginia au reușit să afle motivul acestei rezistențe. Există două specii de ploșnițe, dintre care mai răspândită este Cimex lectularis. Cercetătorii au reușit să colecteze mostre de la 134 de populații unice ale acestor insecte din Statele Unite și Canada.
Populațiile de ploșnițe sunt, de obicei, destul de consangvinizate și nu prezintă o diversitate genetică prea ridicată. De aceea a fost nevoie de doar câte un exemplar din fiecare populație pentru realizarea analizei genetice. La două dintre insectele analizate a fost descoperită o mutație punctiformă care substituie un aminoacid din căile chimice asociate cu sistemul nervos.
Cunoscută sub denumirea de mutația A302S a genei Rdl, la gândacii de bucătărie și alte insecte aceasta este asociată cu rezistența la dieldrin – un insecticid dezvoltat în anii 1940 ca înlocuitor al DDT-ului. S-a dovedit că acest insecticid nu este o alternativă prea bună la DDT, deoarece persistă în mediu, se acumulează în lanțul trofic și cauzează probleme de sănătate. De aceea dieldrinul a fost interzis și el în anii 1980 și 1990.
Însă dieldrinul are o compoziție foarte similară cu un alt insecticid – fipronilul, arma noastră preferată în prezent împotriva puricilor și gândacilor de casă. În general, fipronilul este considerat o opțiune mai acceptabilă datorită perioadei de înjumătățire mai scurte (deși poate afecta coloniile de albine și păsările). În laborator, s-a dovedit a fi eficient împotriva ploșnițelor, deși nu este comercializat cu acest scop.
Gândacii de bucătărie care suferă mutația genei Rdl și capătă astfel rezistență la dieldrin devin insensibili și la fipronil. Cercetătorii au descoperit că același lucru se întâmplă acum și în cazul ploșnițelor, adică și acestea devin rezistente. Deocamdată nu se cunoaște dacă rezistența a apărut recent sau dacă datează de pe vremea inventării fipronilului, deoarece nu se știe cu exactitate când a apărut mutația pentru prima dată.
Ploșnițele au avut timp suficient de expunere la ciclodiene precum dieldrinul înainte ca acesta să fie interzis în anii 1990, iar fipronilul continuă să fie utilizat ca tratament împotriva puricilor la animalele de companie.
Sursa: Science Alert