Petele solare și erupțiile solare

publicat de Florin Mitrea
70 vizualizări
O erupție solară

Suprafața Soarelui este un loc plin de acțiune. La nivelul ei există gaze încărcate electric care generează zone cu forțe magnetice puternice. Aceste zone se numesc câmpuri magnetice. Gazele solare sunt într-o continuă mișcare, ceea ce perturbă câmpurile magnetice. Această mișcare creează multă activitate la nivelul Soarelui, denumită activitate solară.

Uneori, suprafața Soarelui este deosebit de activă. Alteori, lucrurile sunt ceva mai liniștite. Nivelul de activitate se modifică odată cu etapele ciclului solar. Activitatea solară poate avea efecte aici pe Pământ, motiv pentru care ea este monitorizată permanent de oamenii de știință.

Petele solare

Petele solare sunt zone de pe suprafața Soarelui care par mai închise la culoare. Culoarea lor închisă se datorează faptului că ele sunt mai reci decât alte zone de pe suprafața solară. Totuși, temperatura petelor solare este ridicată – de circa 3.600 de grade Celsius.

Petele solare sunt ceva mai reci deoarece ele se formează în zone unde câmpul magnetic este mai puternic. Aceste câmpuri magnetice sunt atât de puternice, încât ele împiedică o parte din căldură să ajungă la suprafața Soarelui.

Pete solare

O zonă activă a Soarelui, în care se observă pete solare (punctele închise la culoare). | Foto: NASA/SDO/AIA/HMI/GODDARD SPACE FLIGHT CENTER

Erupțiile solare

Liniile câmpului magnetic din apropierea petelor solare adesea se încurcă, se încrucișează și se reorganizează. Acest lucru poate provoca o explozie bruscă de energie numită erupție solară. Erupțiile solare eliberează o mulțime de radiații în spațiu. Dacă o erupție solară este foarte intensă, radiația pe care o eliberează poate interfera cu comunicațiile noastre radio de aici de pe Pământ.

Erupțiile solare sunt uneori însoțite de o ejecție de masă coronală. Acestea sunt bule uriașe de radiații și particule de la Soare. Ele sunt expulzate în spațiu cu o viteză foarte mare atunci când liniile câmpului magnetic solar se reorganizează brusc.

O erupție solară

O erupție solară surprinsă de sonda spațială Solar Dynamics Observatory a NASA. În partea dreaptă a imaginii se poate observa și o ejecție de masă coronală. | Foto: NASA/SDO/GODDARD SPACE FLIGHT CENTER

Efectele activității solare asupra Pământului

Când particulele încărcate provenite dintr-o ejecție de masă coronală ajung în zonele din apropierea Pământului, ele pot declanșa lumini intense pe cer, numite aurore. Atunci când este deosebit de puternică, o ejecție de masă coronală poate interfera și cu rețelele de energie electrică, ceea ce, în cel mai rău caz, poate provoca întreruperi de curent. Erupțiile solare și ejecțiile de masă coronală sunt cele mai puternice explozii din sistemul nostru solar.

Sursa: NASA Space

Din aceeași categorie

© 2022-2024  Florin Mitrea – WordPress Theme Designed and Developed by PenciDesign

Acest site folosește cookies pentru a îmbunătăți experiența de navigare. Acceptă Detalii