Patogenii fungici devin mai periculoși într-o lume caldă

publicat de Florin Mitrea
24 vizualizări
Patogenii fungici devin mai periculoși

La fel ca într-o lume post-apocaliptică, creșterea temperaturilor globale face ca patogenii fungici să sufere mutații care îi fac nu numai mai infecțioși, ci și mai rezistenți la medicamente. Acest lucru devine tot mai îngrijorător pe măsură ce lumea noastră se încălzește, iar importanța noilor agenți patogeni fungici este serios subestimată, spune Jingjing Huang, cercetător la Universitatea Medicală Nanjing, China.

Infecțiile cu ciuperci deja provoacă 3,75 de milioane de decese în fiecare an, deși majoritatea speciilor preferă temperaturi mai coborâte decât cele întâlnite în corpul nostru. Însă cercetările anterioare sugerează că adaptarea forțată a fungilor la medii mai calde poate altera complet fiziologia acestora.

Recent, oamenii de știință au identificat prima ciupercă devenită patogenă din cauza schimbărilor climatice: Candida auris. Pe măsură ce tot mai multe ciuperci devin mai tolerante la căldură, mai multe specii vor descoperi în corpul mamiferelor un adăpost tentant în care să prospere.

Analizând informațiile despre infecțiile cu ciuperci din 96 de spitale din China între anii 2009 și 2019, cercetătorii chinezi au identificat un grup de ciuperci care nu mai fusese descoperit la oameni anterior. Rhodosporidiobolus a apărut în mod independent în două cazuri izolate. Tulpina NJ103 a fost izolată de la un bărbat imunodeprimat de 61 de ani, care a murit de insuficiență multiplă de organe, în ciuda tratamentului antifungic cu fluconazol și caspofungin. Tulpina TZ579 a fost izolată de la un bărbat de 85 de ani care a murit de insuficiență respiratorie după tratamentul cu fluconazol.

Cercetătorii au izolat opt specii diferite de Rhodosporidiobolus și le-au expus la temperatura medie a corpului uman de 37 de grade Celsius. Speciile R. fluvialis și R. nylandii au tolerat bine căldura – la R. fluvialis, mediul cald chiar a declanșat o trecere de la o formă unicelulară la o formă colonială (pseudohifă). Ambele specii s-au dezvoltat bine la șoareci.

În forma sa de pseudohifă, R. fluvialis nu doar că a prosperat în condiții mai calde, ci chiar a devenit mai rezistentă la macrofage (celule imunitare), omorând mai multe dintre acestea în loc de a fi ucis. R. fluvialis și R. nylandii sunt rezistente la trei dintre cele mai comune medicamente antifungice: fluconazol, caspofungin și amfotericină B.

Autorii studiului au descoperit o substanță la care Rhodosporidiobolus pare să nu se poată adapta: polimixina B (un bactericid). Din nefericire, aceste medicament este toxic pentru neuroni și celulele renale.

Așadar, pe măsură ce temperaturile globale cresc, aceste modificări morfologice ar putea crește riscul de a întâlni ciuperci periculoase în viitor. De aceea sunt necesare mai multe tipuri de fungicide.

Sursa: Science Alert

Din aceeași categorie

© 2022-2024  Florin Mitrea – Temă WordPress dezvoltată de PenciDesign

Acest site folosește cookies pentru a îmbunătăți experiența de navigare. Acceptă Detalii