O populație de urși polari a descoperit că poate supraviețui în lipsa gheții marine

publicat de Florin Mitrea
63 vizualizări
Urs polar

O populație izolată de urși polari a fost descoperită în sudul Groenlandei, unde gheața marină lipsește în cea mai mare parte a anului. De obicei, urșii polari (Ursus maritimus) au nevoie de gheață marină pentru a supraviețui, așadar noua descoperire reprezintă o speranță că unii membri ai speciei se vor putea adpata la pierderea gheții cauzată de schimbările climatice.

Cercetătorii au identificat subpopulația distinctă din punct de vedere genetic în fiordurile din sud-estul Groenlandei, care sunt înconjurate de munți și calota glaciară la vest și ocean la est. Deoarece această regiune este atât de sudică, acoperirea sa cu gheață durează doar circa 100 de zile pe an.

Urșii polari au nevoie de accesul la Oceanul Arctic pentru a vâna foci. Drept urmare, în condițiile diminuării gheții marine din cauza încălzirii globale, este de așteptat ca aceste animale să ajungă aproape de disparție până în anul 2100.

Însă această subpopulație izolată a găsit o cale de a vâna în lipsa gheții marine. Grupul, format din 27 de femele adulte, s-a adaptat la vânătoarea pe bucățile de gheață desprinse din ghețari. Analiza genetică a arătat că această populație s-a izolat de alte populații de pe coasta de est a Groenlandei în urmă cu cel puțin 200 de ani. Studiile au arătat că acești urși polari nu se deplasează prea departe.

Existența acestei populații mici în condițiile unei suprafețe de gheață marină reduse sugerează că există o șansă ca specia să supraviețuiască chiar dacă gheața marină se retrage tot mai spre nord în fiecare an.

Sursa: Nature

Din aceeași categorie

© 2022-2024  Florin Mitrea – Temă WordPress dezvoltată de PenciDesign

Acest site folosește cookies pentru a îmbunătăți experiența de navigare. Acceptă Detalii