O parte neglijată a creierului ar putea juca un rol critic în dependența de droguri

publicat de Florin Mitrea
74 vizualizări
Creierul uman (ilustrație)

Oamenii de știință de la Școala de Medicină a Universității din Indiana, S.U.A., au identificat o zonă a creierului trecută cu vederea, care ar putea juca un rol crucial în determinarea probabilității de recidivă pentru persoanele cu tulburări legate de consumul de droguri, chiar și după perioade lungi de sevraj. Studiul a fost publicat recent în revista Biological Psychiatry.

„Studiile anterioare în domeniul dependenței s-au concentrat pe cortexul prefrontal medial, care este partea creierului ce controlează luarea deciziilor, dar nu există nicio modalitate de prevenire sau tratament eficient pentru recidiva la droguri”, a spus Yao-Ying Ma, MD. Ph.D., profesor asociat de farmacologie și toxicologie și cercetător la Institutul de Cercetare Stark Neurosciences de la Școala de Medicină a Universității din Indiana. „Ne-am concentrat, în schimb, pe cortexul motor suplimentar și am descoperit că această zonă joacă un rol mai mare în riscul de recidivă. Ar putea fi o nouă țintă pentru terapiile de prevenire  a recidivei.”

Cercetătorii au studiat comportamentele de căutare a cocainei pe modele animale, măsurând nivelurile de excitabilitate în cortexul motor după 45 de zile de sevraj. Ei au descoperit că hiperexcitabilitatea în cortexul motor a crescut în acest moment și că a fost necesară o intervenție din exterior pentru a calma excitabilitatea care are loc în acea parte a creierului.

În cazul tratamentului persoanelor dependente de droguri, una dintre cele mai mari provocări este prevenirea recidivei. Aceste persoane au nevoie de medicație, implicarea comunității și suport psihologic, însă multe revin la consumul de droguri, ca un gen de comportament automat. Dacă am putea înțelege dacă dependența este un comportament subconștient sau conștient, am putea găsi modalități mai bune de a o trata și de a preveni recidiva.

Cortexul motor suplimentar este cunoscut, de obicei, pentru implicarea în coordonarea mișcărilor corpului. De aceea, descoperirea rolului său în dependența de droguri este ceva nou.

„Această regiune a creierului nu a primit niciodată prea multă atenție în cercetarea dependenței, așa că suntem încântați de această descoperire și de modul în care poate schimba modul în care tratăm dependența utilizând metode mai puțin invazive, cum ar fi stimularea magnetică transcraniană”, a declarat Ma.

În viitor, echipa va studia efectul altor substanțe care creează dependență pentru a vedea dacă cortexul motor suplimentar este implicat în alte tipuri de tulburări legate de consumul de droguri, cum ar fi tulburările de consum de opioide și alcool.

Sursa: SciTechDaily

Din aceeași categorie

Acest site folosește cookies pentru a îmbunătăți experiența de navigare. Acceptă Detalii

© 2022-2024  Florin Mitrea – Temă WordPress dezvoltată de PenciDesign