Mușețelul – beneficii dincolo de efectul său calmant

publicat de Florin Mitrea
136 vizualizări
O ceașcă de ceai de mușețel

Mușețelul sau romanița este o plantă bine cunoscută, utilizată pe larg pentru efectul său calmant. Cu toate acestea, planta oferă și alte beneficii pentru sănătate, la fel de importante. Ca remediu naturist, mușețelul poate trata afecțiuni precum sindromul premenstrual, inflamațiile, diareea, greața și balonările. Având în compoziție peste 100 de substanțe bioactive, mușețelul este o sursă bogată de antioxidanți și chiar are calități antimicrobiene.

Mușețelul (Matricaria recutita) este o plantă asemănătoare margaretei, originară din Europa, Asia, Africa și America de Nord. Se știe că mușețelul era folosit ca medicament încă din anul 500 Î.Hr. Era prescris pentru febră în epoca medievală și este utilizat pentru colici la bebeluși chiar și astăzi.

La prepararea ceaiului, florile de romaniță nu trebuie fierte, ci doar înmuiate în apă fierbinte pentru a-și păstra antioxidanții. De asemenea, se pot utiliza pudra de mușețel (sub formă de capsule) și tinctura de mușețel. Ceaiul de romaniță are o aromă florală, un gust ușor dulce și o textură mătăsoasă.

Există mai multe tipuri de mușețel: mușețel german, mușețel roman, mușețel englezesc și mușețel egiptean. Mușețelul german este cel mai frecvent utilizat pentru prepararea ceaiului medicinal și este mai concentrat în compuși bioactivi, lăudându-se cu un gust mai fin.

Există numeroase motivă să ne bucurăm de un ceai de romaniță, dincolo de gustul său plăcut și efectele calmante. Iată nouă beneficii pe care mușețelul le aduce sănătății omului:

1. Sursă bogată de antioxidanți

Florile de mușețel conțin niveluri ridicate de antioxidanți, cum sunt flavonoidele, terpenoidele și fenolii. Radicalii liberi din mediu și rezultați în urma proceselor metabolice pot afecta ADN-ul atunci când nu sunt contracarați de către antioxidanți.

Antioxidanții neutralizează radicalii liberi și previn daunele produse de aceștia, cunoscute sub denumirea de stres oxidativ – un precursor al multor boli cronice. Antioxidanții din mușețel ne țin celulele tinere, ne protejează inima, creierul și alte organe vitale față de afecțiunile cronice.

2. Combate diareea

Mușețelul este utilizat în mod tradițional ca remediu naturist împotriva diareei, iar cercetările moderne par să confirme eficiența sa. Într-un studiu de laborator, extractul de mușețel a oprit diareea la șobolani în urma activității sale antioxidante.

Între timp, o evaluare clinică efectuată la copii a descoperit că extractul de mușețel atenuează simptomele diareei.

3. Ajută la lupta împotriva anxietății și depresiei

Mușețelul prezintă un ușor efect sedativ, care poate fi de ajutor la atenuarea anxietății și la calmarea nervilor în fața stresului. Într-un studiu efectuat pe 57 de pacienți diagnosticați cu depresie și anxietate, 220 mg de mușețel luate în fiecare zi sub formă de capsule au redus simptomele semnificativ mai bine decât placebo, la toți pacienții.

4. Îmbunătățește calitatea somnului

Calitatea somnului se referă la cât de repede adormim (în mod ideal, în mai puțin de 20 de minute) și cât de mult timp dormim fără a ne trezi (în mod ideal, doar o întrerupere a somnului pe noapte). Stresul și anxietatea pot provoca dificultăți în a adormi sau în a dormi profund. Un antioxidant din mușețel, cunoscut sub denumirea de apigenină, se leagă de receptorii benzodiazepinei din creier pentru a produce efecte tranchilizante.

În cadrul unui studiu de 28 de zile efectuat pe pacienți diagnosticați cu insomnie, 270 mg de mușețel luate de două ori pe zi au îmbunătățit calitatea somnului și viața de zi cu zi. Chiar dacă nu suferim de insomnie, aportul de mușețel ne poate ajuta să dormim mai bine.

5. Reduce inflamațiile

Potrivit unui articol publicat în International Journal of Molecular Medicine, anumiți compuși din mușețel se leagă de receptorii care reglează răspunsurile inflamatorii. Pe lângă calitățile sale antispastice, acțiunea antiinflamatoare a mușețelului face parte din modul în care calmează intestinul.

În medicina tradițională, florile de mușețel erau preparate sub formă de unguente sau balsamuri pentru a trata afecțiuni inflamatorii precum erupțiile cutanate și eczemele.

Inflamațiile cronice sunt asociate cu o gamă largă de afecțiuni, de la cancer la boli de inimă. Plantele care reduc fenomenele inflamatorii, așa cum este romanița, pot reduce riscul de apariție a acestor afecțiuni.

6. Atenuează crampele menstruale

Consumul de mușețel poate ajuta femeile aflate la menstruație. Potrivit mai mult studii care au evaluat efectele mușețelului asupra durerilor și sângerării menstruale, aportul zilnic a 250-500 mg de romaniță a redus efectiv durerea și sângerările. De fapt, mușețelul a fost mai eficient la atenuarea durerilor decât medicamentele antiinflamatorii nesteroidiene, așa cum este ibuprofenul.

Sângerarea menstruală abundentă poate fi cauzată de secreția în exces de prostaglandine – substanțe asemănătoare hormonilor care controlează contracțiile uterine. Mușețelul pare a funcționa prin echilibrarea producției de prostaglandine.

7. Ameliorează balonarea

Un beneficiu popular al mușețelului este capacitatea sa de a ameliora balonarea, flatulența și indigestia. Una sau două cești de ceai de mușețel pot ajuta la ameliorarea majorității simptomelor gastro-intestinale, motiv pentru care planta este adesea introdusă în remediile naturiste pentru sindromul colonului iritabil.

De asemenea, romanița este utilizată pentru ameliorarea colicilor la bebeluși.

8. Poate ajuta la prevenirea cancerului

Antioxidantul din mușețel denumit apigenină îndeplinește funcția de protejare a plantei față de efectele vătămătoare ale radiației ultraviolete (UV). După cum s-a dovedit, acest compus poate ajuta și la protejarea oamenilor împotriva melanomului.

De fapt, mușețelul a arătat efecte anticancerigene față de multiple forme de cancer, inclusiv cancerul de prostată, cancerul osos, cancerul pulmonar, cancerul de sân și cancerul de colon. Deși până acum studiile au fost realizate doar în laborator, ele sugerează posibilitatea ca apigenina din mușețel să ajute la prevenirea cancerului la persoanele sănătoase.

9. Protejează sănătatea metabolică

Studiile arată că romanița poate reduce nivelul glucozei din sânge la persoanele diagnosticate cu diabet de tip 2. Potrivit unui studiu, trei cești de ceai de mușețel pe zi au îmbunătățit nivelurile glucozei sanguine după opt săptămâni.

Consumul de cei de mușețel în timpul mesei poate ajuta persoanele sănătoase să se protejeze față de riscurile de a dezvolta boli metabolice, așa cum este diabetul.

Sursa: SciTechDaily

Din aceeași categorie

© 2022-2024  Florin Mitrea – Temă WordPress dezvoltată de PenciDesign

Acest site folosește cookies pentru a îmbunătăți experiența de navigare. Acceptă Detalii