Misiunea DART a fost un succes

publicat de Florin Mitrea
81 vizualizări

NASA a anunțat că încercarea sa recentă de deviere a unui asteroid (misiunea DART) a fost un succes. Oamenii de știință au confirmat că orbita asteroidului cu diametrul de 160 m, cunoscut sub denumirea de Dimorphos, a fost modificată atunci când sonda DART s-a prăbușit pe el, luna trecută.

Cercetătorii au ajuns la această concluzie după ce au efectuat o serie de măsurători cu ajutorul telescoapelor din spațiu și de pe Pământ.

Misiunea a fost concepută pentru a testa o potențială strategie de apărare a planetei noastre împotriva obiectelor periculoase din spațiu. Succesul misiunii DART a dovedit că ideea ar putea funcționa, în condițiile în care o astfel de misiune ar fi lansată din timp, iar ținta sa nu ar fi una extrem de mare.

Impactul sondei DART cu asteroidul Dimorphos a avut loc la o distanță de 11 milioane de kilometri față de Pământ. Sonsa spațială s-a prăbușit pe asteroid cu o viteză de 22.000 km/h, fiind distrusă în timpul procesului.

Dimorphos orbitează un asteroid mai mare, numit Didymos, cu diametrul de 780 de metri. Înainte de impact, Domorphos avea nevoie de 11 ore și 55 de minte pentru a efectua o rotație completă în jurul lui Didymos. Măsurătorile realizate după impact arată că acum perioada orbitală s-a redus la 11 ore și 23 de minute – o modificare de 23 de minute. Aceasta corespunde unei apropieri de zeci de metri între cele două corpuri cerești.

NASA își propusese ca obiectiv minim modificarea perioadei orbitale cu 73 de secunde sau mai mult, însă rezultatele publicate marți arată că DART și-a depășit obiectivul de peste 25 de ori.

Sursa: BBC

Din aceeași categorie

© 2022-2024  Florin Mitrea – Temă WordPress dezvoltată de PenciDesign

Acest site folosește cookies pentru a îmbunătăți experiența de navigare. Acceptă Detalii