Lumea este expusă unui risc de inundații mai mare decât s-a crezut

publicat de Florin Mitrea
41 vizualizări
Inundații în Pakistan

Un studiu realizat de un hidrolog de la Universitatea din Texas – Arlington, publicat în revista Scientific Data, oferă o evaluare globală fără precedent a impactului uman asupra câmpiilor inundabile naturale. Acest studiu poate ajuta la conceperea strategiilor viitoare de dezvoltare, având ca scop reabilitarea și protejarea ecosistemelor esențiale de luncă inundabilă, care sunt fundamentale pentru viața sălbatică, puritatea apei și minimizarea riscului de inundații pentru oameni.

„Concluzia este că lumea este expusă unui risc de inundații mai mare decât am crezut anterior, mai ales având în vedere ce efecte a avut dezvoltarea umană asupra zonelor inundabile”, spune Adnan Rajib, profesor asistent la Departamentul de Inginerie Civilă al Universității din Texas – Arlington. „În 27 de ani, între 1992 și 2019, lumea a pierdut 600.000 de kilometri pătrați de câmpii inundabile din cauza perturbărilor umane, care includ dezvoltarea infrastructurii, construcțiile industriale și extinderea agriculturii.”

Echipa a folosit date de teledetecție prin satelit și analize geospațiale pentru a studia 520 de bazine hidrografice majore ale lumii, descoperind modele spațiale necunoscute anterior și tendințe ale modificărilor luncii inundabile.

Studiul concluzionează că habitatele zonelor umede sunt în pericol și că o treime din pierderea globală totală a zonelor umede din câmpiile inundabile a avut loc în America de Nord. Autorii susțin  că amploarea riscului pentru câmpiile inundabile este mult mai mare decât ceea ce se credea anterior. Echipa a examinat imagini prin satelit ale acelor zone inundabile, luate în ultimii 27 de ani.

„Am dorit să ne uităm la câmpiile inundabile la nivel local”, spun autorii studiului. „Am dorit să vedem impactul dezvoltării asupra unei persoane care locuiește în apropierea unei câmpii inundabile. Unele dintre schimbările din aceste imagini sunt bune, cum ar fi atunci când se plantează copaci sau se construiesc parcuri. Dar multe dintre imagini dezvăluie rezultate tulburătoare. De exemplu, am observat o creștere dramatică a dezvoltării de parcări sau clădiri fără cote adecvate de scurgere a apelor pluviale.”

La nivel mondial, câmpiile inundabile sunt zone însemnate pentru biodiversitate, care oferă, de asemenea, o gamă largă de servicii ecosistemice pentru oameni. Acest studiu aruncă o lumină asupra acestui habitat critic pe care îl pierdem, precum și asupra modalităților prin care putem inversa această tendință.

Sursa: SciTechDaily

Din aceeași categorie

© 2022-2024  Florin Mitrea – Temă WordPress dezvoltată de PenciDesign

Acest site folosește cookies pentru a îmbunătăți experiența de navigare. Acceptă Detalii