Cu o populație globală de opt miliarde, umanitatea pune o presiune imensă asupra resurselor Pământului și pe limitele planetare, de multe ori într-un mod nesustenabil. Modul nostru de consum afectează mediul, acest lucru este o certitudine. Un exemplu clar în acest sens este concentrația de dioxid de carbon din atmosferă. Aceasta a crescut într-un ritm accelerat după anii 1960, ducând la încălzirea globală, dar și la alte consecințe grave.
Există o limită a nivelului de consum ce poate fi susținut de Pământ, iar în anul 2009, oamenii de știință au definit nouă „limite planetare” ca indicatori în acest sens. Depășirea acestor limite poate duce la daune ireversibile asupra stabilității și rezilienței planetei noastre. Aceste limite planetare includ indicatori precum acidificarea oceanelor și utilizarea globală a apei dulci. În 2023, șase dintre aceste limite deja fuseseră depășite.
Separația între bogați și săraci
În prezent, 1% din bogații planetei produc de 50 de ori mai multe gaze cu efect de seră decât patru miliarde de persoane sărace de la coada clasamentului.
Diferitele comportamente ale consumatorilor contribuie la transgresiunile planetare. Dacă cei mai mari 20% dintre consumatorii din lume și-ar schimba obiceiurile de consum către modele mai sustenabile, ei ar putea reduce impactul lor asupra mediului cu 25% până la 53%. Studiul arată, de asemenea, că schimbarea tiparelor de consum doar în sectoarele alimentare și serviciilor ar putea ajuta la readucerea limitelor planetare critice la nivelurile de siguranță.
Modificări ale stilului de viață
În lucrările anterioare, cercetătorii au căutat soluții specifice care ne-ar putea ajuta să ne echilibrăm viețile pentru a face față mai bine limitelor planetare. Într-un studiu publicat în august anul trecut, oamenii de știință au arătat că, dacă cea mai bogată parte a lumii ar adopta o dietă cu mai puțină carne roșie și mai multe leguminoase și semințe, emisiile generate de alimente ar scădea cu 17%, chiar și atunci când locuitorii națiunilor mai sărace și-ar crește consumul lor de carne.
Încă nu este timpul pierdut pentru ca umanitatea să se încadreze în limitele planetare. Însă se pare că există puțină voință politică pentru abordarea unor chestiuni precum schimbările climatice.
Sursa: SciTechDaily