Cercetătorii sugerează că inflamația ar putea juca un rol în dezvoltarea demenței. Deoarece medicamentele antiinflamatoare nesteroidiene (AINS) ajută la reducerea inflamației, oamenii de știința și-au pus întrebarea dacă aceste medicamente ar putea ajuta și la tratarea acestei boli.
În sprijinul acestei ipoteze vine un nou studiu, publicat recent în revista Journal of the American Geriatrics Society, care sugerează că un consum pe termen lung de AINS ar putea fi asociat cu reducerea riscului de demență.
Ce sunt medicamentele antiinflamatoare?
Antiinflamatoarele nesteroidiene (AINS) sunt o clasă de medicamente utilizate frecvente pentru reducerea durerii, inflamațiilor și febrei. Ele acționează prin blocarea enzimelor ce produc prostaglandine (enzimele COX-1 și COX-2) – substanțe chimice implicate în inflamații și semnalizarea durerii.
Exemple binecunoscute de AINS sunt:
- ibuprofenul – utilizat pentru reducerea durerii, febrei și inflamațiilor asociate cu afecțiuni precum artrita, durerile de cap și durerile musculare;
- naproxenul – cunoscut pentru efectul său de lungă durată în tratarea artritei, durerilor menstruale și inflamațiilor în general;
- aspirina – utilizată împotriva durerii și la reducerea riscului de atac de cord și atac vascular cerebral datorită proprietăților sale anticoagulante;
- celecoxibul – un inhibitor al COX-2 pentru reducerea inflamațiilor, având un risc mai redus de afectare a stomacului, comparativ cu AINS tradiționale;
- diclofenacul – utilizat frecvente pentru tratarea artritei și durerilor musculare și de oase;
- meloxicamul – utilizat pentru tratarea osteoartritei și artritei reumatoide;
- indometacinul – utilizat pentru afecțiuni inflamatorii grave, cum sunt guta și artrita.
Deși antiinflamatoarele nesteroidiene sunt eficiente, utilizarea lor pe termen lung poate crește riscurile ulcer gastric, afectarea rinichilor și probleme cardiovasculare, deci trebui utilizate cu precauție, mai ales în cazul dozajelor ridicate și perioadelor îndelungate.
O legătură promițătoare
Studiul a urmărit 11.745 de adulți timp de 14,5 ani. Dintre aceștia, 9.520 au utilizat AINS la un moment dat, iar 2.091 au fost diagnosticați cu demență. Cercetătorii au constatat că participanții care au luat AINS un timp îndelungat au prezentat un risc mai redus cu 12% de a se îmbolnăvi de demență. Pe de altă parte, uzul pe termen scurt sau mediu nu a arătat niciun beneficiu, la fel ca dozele ridicate cumulative.
Rezultatele sugerează că utilizarea prelungită, mai degrabă decât cea intensivă, de medicamente antiinflamatoare ar putea proteja împotriva demenței.
Sursa: SciTechDaily