Lacuri subterane, descoperite sub calota polară marțiană

publicat de Florin Mitrea
131 vizualizări
Planeta Marte

În urmă cu miliarde de ani, planeta Marte era o lume luxuriantă, cu un climat temperat, departe de lumea aridă și înghețată de astăzi.

Din câte cunoaștem, apa lichidă este o necesitate pentru viață. Drept urmare, oamenii de știință caută de mult timp apă pe vecinul nostru celest, în speranța că, dacă planeta Marte ar fi adăpostit vreodată apă, microorganismele ar fi putut supraviețui în scoarța planetei.

Recent, cercetătorii au descoperit lacuri subterane formate din apă în stare lichidă în regiunea Ultimi Scopuli din apropierea polului sud marțian.

Descoperirea a fost realizată cu ajutorul instrumentului MARSIS (Mars Advanced Radar for Subsurface and Ionosphere Sounding) de pe sonda spațială Mars Express, care orbitează planeta roșie și colectează date încă din anul 2005. MARSIS folosește un sonar cu unde radio pentru a studia suprafața planetei Marte. Aceste unde sunt reflectate în mod diferit, în funcție de suprafețele cu care vin în contact, ceea ce permite identificarea structurilor geologice și a proprietăților acestora. Metoda este foarte potrivită pentru structurile aflate sub gheață, fiind ideală pentru studiile topografice ale calotei polare marțiene.

În anul 2018, cercetătorii italieni au descoperit un singur lac sub calota polară sudică a lui Marte, însă observația a stârnit numeroase controverse la acea vreme. Noile descoperiri nu numai că au coroborat observațiile din 2018, dar au găsit și alte trei lacuri în apropiere, toate în stare lichidă.

Având în vedere că temperaturile medii de pe planeta Marte sunt de minus 100 de grade Celsius, cum este posibil ca aceste lacuri să nu fie înghețate? Cercetătorii susțin că lacurile ar putea avea o concentrație mare de sare, ceea ce le-ar coborî punctul de îngheț.

Conținul de săruri ridicat ar putea reprezenta o problemă pentru eventualele forme de viață. Totuși, dacă vor fi confirmate prin studii suplimentare, aceste lacuri ar putea fi primele regiuni potențial locuibile descoperite pe Marte.

Sursa: Science in the News – Universitatea Harvard.

Din aceeași categorie

© 2022-2024  Florin Mitrea – WordPress Theme Designed and Developed by PenciDesign

Acest site folosește cookies pentru a îmbunătăți experiența de navigare. Acceptă Detalii