Jumătate dintre păsările din întreaga lume sunt în declin

publicat de Florin Mitrea
412 vizualizări
Păsări

Aproape jumătate dintre speciile de păsări de pe planeta noastră sunt în declin, potrivit unui raport final care descrie cel mai sumbru tablou de până acum al distrugerii vieții aviare.

Raportul „State of World’s Birds”, care este publicat la fiecare patru ani de către BirdLife International, arată că extinderea și intensificarea agriculturii pun presiune pe 73% dintre specii. Exploatarea forestieră, speciile invazive, exploatarea resurselor naturale și climatul sunt celelalte amenințări principale.

La nivel global, 49% dintre speciile de păsări sunt în declin, una din opt specii de păsări este amenințată cu extincția, iar cel puțin 187 de specii au dispărut după anul 1500. Majoritatea acestora erau specii endemice, care trăiau pe insule, deși acum există o creștere a numărului de păsări care dispar de pe masele continentale, mai ales din regiunile tropicale. În Etiopia, de exemplu, conversia pășunilor în terenuri agricole a cauzat o scădere cu 80% la ciocârlia Liben (o specie endemică).

Începând cu anul 1970, 2,9 miliarde de păsări (29% din total) au fost distruse în America de Nord. Imaginea este la fel de sumbră și în alte părți ale lumii – din anul 1980, 600 de milioane de păsări (19% din total) au fost distruse în Europa, printre care becațina comună, cioara de semănătură și drepneaua neagră. Păsările de terenuri agricole din Europa au cunoscut un declin semnificativ: 57% au dispărut din cauza mecanizării intensive, a utilizării chimicalelor și a schimbării destinației terenurilor. În Australia, 43% dintre speciile marine au intrat în declin între anii 2000 și 2016.

Vulpea polară

Speciile pe cale de dispariție din Europa

Speciile pe cale de dispariție sunt plante și animale amenințate cu dispariția. Aceste fenomen este cauzat de degradarea sau pierderea habitatelor [...]

Raportul este alcătuit dintr-un compendiu de alte studii și, deoarece păsările sunt cel mai studiat grup de animale de pe planetă, oferă o idee despre starea naturii în general.

Păsările sunt pietrele de temelie ale ecosistemelor sănătoase, deci dispariția lor este probabil să aibă nenumărate efecte negative. De exemplu, păsările-rinocer dispersează semințele mari în pădurile tropicale, vulturii-curcan înlătură resturile organice, iar păsările marine intervin în ciclul nutrimentelor dintre mare și uscat, menținând recifele de corali sănătoase.

Raportul anterior privind starea păsărilor, publicat în anul 2018, constatase că 40% dintre speciile de păsări din lume erau în declin.

Incendiile de vegetație ocupă un loc mai important în această ediție a raportului, față de rapoartele anterioare, după ce ele au crescut la număr și au devastat habitatele neafectate anterior. Succesiunea valurilor de căldură, secetelor și inundațiilor din ultimii ani va duce la extincții pe cale largă a speciilor, dacă ele vor continua în același ritm.

Tot mai multe dovezi asociază sănătatea populațiilor de păsări cu sănătatea omului. Pandemia de COVID-19 reprezintă un avertisment pentru ceea ce s-ar putea întâmpla dacă vom continua să distrugem lumea naturală; 70% dintre zoonoze își au originea la viețuitoarele sălbatice. O variantă înalt patogenă a virusului gripei aviare – rezultat al agriculturii intensive – a provocat declinuri rapide ale unor populații de păsări.

Raportul realizat de BirdLife International vine înaintea întrunirii Cop15, care va avea loc în decembrie, la Montreal (Canada), și va reprezenta o ocazie pentru adoptarea unor reglementări privind criza biodiversității. Aceasta însemnă creșterea numărului și a calității ariilor protejate, conservarea habitatelor existente și refacerea celor care au fost degradate. De ajutor vor fi și combaterea vânării ilegale a păsărilor, managementul speciilor invazive, reducerea capturilor accidentale și prevenirea supraexploatării resurselor naturale.

Însă raportul nu este sumbru în totalitate. Potrivit BirdLife, între 21 și 32 de specii de păsări ar fi dispărut după anul 1993 dacă nu ar fi fost luate măsuri de conservare. Este de menționat crearea unui nou refugiu pentru păsările marine în Atlanticul de Nord, care va proteja până la 5 milioane de păsări.

Sursa: The Guardian

Din aceeași categorie

© 2022-2024  Florin Mitrea – Temă WordPress dezvoltată de PenciDesign

Acest site folosește cookies pentru a îmbunătăți experiența de navigare. Acceptă Detalii