Interacțiunea dintre plante și insecte accelerează evoluția

publicat de Florin Mitrea
13 vizualizări
Interacțiunea dintre plante și insecte

O echipă de cercetători de la Universitatea din Zürich, Elveția, a descoperit că plantele beneficiază de pe urma unei mari varietăți de interacțiuni cu polenizatorii și erbivorele. Plantele care sunt polenizate de insecte și care trebuie să se apere de erbivore au evoluat pentru a se adapta mai bine la diferite tipuri de sol. Studiul a fost publicat în revista Nature Communications.

Plantele își obțin nutrienții și apa din sol. Deoarece tipurile de sol diferă din punct de vedere al compoziției fizice și chimice, plantele trebuie să-și adapteze fiziologia pentru a optimiza acest proces.

Acest proces evolutiv duce la formarea de ecotipuri, adică soiuri de plante adaptate la condițiile locale, care diferă ușor ca aspect și nu pot fi încrucișate cu ușurință cu alte soiuri. Acest din urmă efect este primul pas către apariția unei noi specii. Adaptarea culturilor la solurile locale este, de asemenea, esențială pentru productivitatea agricolă.

Experimente cu bondari și afide

Cercetătorii elvețieni au descoperit că interacțiunea dintre plante și insecte polenizatoare și erbivore influențează adaptarea plantelor la tipurile de sol și apariția ecotipurilor. În decursul unui experiment desfășurat pe durata a doi ani, circa 800 de plante au fost crescute timp de 10 generații pe diferite tipuri de sol în seră. Un grup de plante a fost polenizat de bondari, iar un alt grup, manual; în plus, plantele au fost cultivate în prezența și în absența afidelor (insecte erbivore).

La sfârșitul experimentului, cercetătorii au investigat gradul în care plantele de pe două tipuri de sol diferă ca aspect și compoziție și cât de ușor s-au adaptat ele la solul respectiv. În privința aspectului, s-a observat că doar plantele polenizate de bondari au înregistrat diferențe clare între tipurile de sol, în timp ce plantele polenizate manual au rămas la fel.

Plantele polenizate de bondari se adaptează cel mai bine

În ceea ce privește adaptarea la tipul de sol, cercetătorii au descoperit că plantele polenizate de bondari se adaptează cel mai bine în prezența afidelor, după doi ani de experimente.

Studiul a mai identificat o serie de gene care ar putea juca un rol critic în acest proces de adaptare. Rezultatele arată că interacțiunile biotice pot avea o influență puternică asupra capacității plantelor de a se adapta la factorii abiotici și că adaptarea este mai eficientă atunci când plantele sunt expuse la o varietate de interacțiuni.

Sursa: Phys.org

Din aceeași categorie

© 2022-2024  Florin Mitrea – Temă WordPress dezvoltată de PenciDesign

Acest site folosește cookies pentru a îmbunătăți experiența de navigare. Acceptă Detalii