Stabilirea agresivității intervenției chirurgicale pentru înlăturarea unei tumori de pe creier depind mult de tipul de tumoare. De exemplu, în unele cazuri, scăderea riscului de a dezvolta ulterior cancer merită riscul mai ridicat de vătămare a creierului datorită intervenției chirurgicale mai agresive.
Însă tipul de tumoare este foarte dificil de stabilit dinainte. Dacă medicii determină cu întârziere că tumoarea unui pacient are nevoie de o îndepărtare mai agresivă, pacientul va trebui să suporte o a doua intervenție chirurgicală. O nouă procedură evită această problemă, utilizând secvențierea ADN-ului și inteligența artificială pentru a clasifica rapid tumorile cerebrale în timp ce operația încă este în desfășurare.
Pentru a clasifica tumorile, oamenii de știință au analizat o proprietate chimică a ADN-ului tumorilor numită profil de metilare. Diferitele tipuri de tumori au profiluri de metilare diferite, iar noile tipuri de tehnici de secvențiere a ADN-ului pot identifica acest profil mult mai rapid decât metodele mai vechi. Echipa de cercetători a colectat date vechi de la mostrele de tumori și a creat un algoritm de inteligență artificială pentru a identifica tipul de tumoare pe baza profilului de metilare.
Apoi metoda a fost pusă în practică pe 25 de pacienți aflați în operație. După ce medicii au îndepărtat fiecare tumoare, a fost creat profilul ei de metilare prin secvențierea ADN-ului și a fost stabilit tipul tumorii, totul în mai puțin de 90 de minute. Din 25 de tumori, procedura a făcut 18 clasificări, toate fiind corecte. Pentru câțiva pacienți, informațiile despre tumoare ar fi fost valoroase în cursul intervenției chirurgicale.
Niciun algoritm nu este perfect. Cercetătorii subliniază că algoritmul lor se bazează pe informații obținute cu tehnologii mai vechi, care produc profiluri de metilare mai puțin cuprinzătoare. Ei speră că această tehnică se va îmbunătăți în timp, pe măsură ce tehnologia progresează. Calitatea rezultatelor depinde și de puritatea probei tumorale pe care chirurgul o extrage. Cu toate acestea, această procedură este o confluență interesantă a tehnologiilor în curs de dezvoltare rapidă care aduc beneficii pacienților.