Un studiu recent susținut de National Institutes of Health (NIH) din Statele Unite a constatat că infecția cu COVID-19 a crescut semnificativ riscul de atac de cord, accident vascular cerebral și deces timp de până la trei ani la persoanele nevaccinate care au contractat virusul la începutul pandemiei. Acest risc a fost observat la indivizi cu și fără afecțiuni cardiace preexistente și confirmă cercetările anterioare care leagă infecția cu COVID-19 de un risc mai crescut de evenimente cardiovasculare. Cu toate acestea, acest studiu este primul care indică faptul că riscul crescut poate dura până la trei ani, în special pentru cei infectați în timpul primului val al pandemiei.
Studiul, publicat în revista Arteriosclerosis, Thrombosis, and Vascular Biology, a arătat că persoanele care s-au îmbolnăvit de COVID-19 la începutul pandemiei au avut de două ori mai multe șanse de a se confrunta cu evenimente cardiovasculare în comparație cu cele fără antecedente de infecție. Pentru cei cu cazuri severe, riscul a fost aproape de patru ori mai ridicat.
Factorii genetici în complicațiile COVID-19
Studiul este, de asemenea, primul care arată că un risc crescut de atac de cord și accident vascular cerebral la pacienții cu COVID-19 sever poate avea o componentă genetică ce ține de grupa de sânge. Cercetătorii au descoperit că spitalizarea pentru COVID-19 a dublat riscul de infarct miocardic sau accident vascular cerebral în rândul pacienților cu grupele de sânge A, B sau AB, dar nu și la pacienții cu grupa O, care părea să fie asociată cu un risc mai scăzut de boală gravă.
Oamenii de știință au studiat datele de la 10.000 de persoane înscrise în UK Biobank, o mare bază de date biomedicală cu pacienți europeni. Pacienții aveau vârste cuprinse între 40 și 69 de ani la momentul înscrierii și includeau 8.000 care au fost testați pozitiv pentru virusul SARS-CoV-2 și 2.000 care au fost internați cu COVID-19 sever între 1 februarie 2020 și 31 decembrie 2020. Niciunul dintre pacienții fuseseră vaccinați, deoarece vaccinurile nu erau disponibile în acea perioadă.
Cercetătorii au comparat cele două subgrupuri de COVID-19 cu un grup de aproape 218.000 de persoane care nu aveau această afecțiune. Apoi au urmărit pacienții de la momentul diagnosticării lor cu COVID-19 până la dezvoltarea fie a unui atac de cord, fie a unui accident vascular cerebral, fie a decesului, până la aproape trei ani.
Risc cardiovascular crescut la cazurile grave
Luând în considerare pacienții care aveau boli de inimă preexistente – aproximativ 11% în ambele grupuri -, cercetătorii au descoperit că riscul de atac de cord, accident vascular cerebral și deces a fost de două ori mai mare la toți pacienții cu COVID-19 și de patru ori mai mare în rândul celor care au avut cazuri severe care au necesitat spitalizare, comparativ cu cei care nu fuseseră niciodată infectați. Datele mai arată că, în fiecare dintre cei trei ani de urmărire, riscul de a avea un eveniment cardiovascular major a fost încă semnificativ crescut – în unele cazuri, aproape la fel de mare sau chiar mai mare decât în cazul persoanelor care prezentau un factor de risc cardiovascular cunoscut, cum ar fi diabetul de tip 2.
Descoperirile se aplică în principal persoanelor care au fost infectate la începutul pandemiei. Nu este clar dacă riscul de boli cardiovasculare este persistent sau poate fi persistent la persoanele care au avut forme grave de COVID-19 mai recent (din 2021 până în prezent).
Deoarece participanții la studiu nu au fost vaccinați, vor fi necesare studii ulterioare pentru a determina dacă vaccinurile influențează riscul cardiovascular. Sunt necesare studii privind legătura dintre grupa de sânge și infecția cu COVID-19, deoarece mecanismul interacțiunii genă-virus rămâne neclar.
Sursa: SciTechDaily