Homo naledi ar fi aprins focul cu sute de mii de ani în urmă

publicat de Florin Mitrea
80 vizualizări
Craniu de Homo naledi

Un hominid antic numit Homo naledi ar fi aprins focul în mod controlat în camerele întunecate ale unui sistem subteran de caverne, potrivit unor descoperiri recente.

Cercetătorii au descoperit resturi de vetre și pete de funingine pe pereții și tavanul culoarelor și camerelor complexului de peșteri Rising Star din Africa de Sud. „Există semne ale utilizării focului peste tot în sistemul de caverne”, spune paleoantropologul Lee Berger, de la Universitatea Witwatersrand din Johannesburg.

Se presupune că H. naledi ar fi aprins focul în peșteri, deoarece în sit nu au fost identificate rămășițe ale altor hominizi. Însă oamenii de știință încă mai trebuie să stabilească vârsta vetrelor de foc.

Fosilele de H. naledi datează din urmă cu între 335.000 și 336.000 de ani, cam din aceeași perioadă în care Homo sapiens își are originile. Mulți cercetători suspectează că hominizii foloseau focul pentru iluminat, încălzit și gătit încă de acum circa 400.000 de ani.

Acest comportament nu a mai fost atribuit lui H. naledi până acum, în primul rând datorită creierului său de dimensiuni reduse. Dar acum este clar că un creier cât aproximativ o treime din mărimea creierului omului modern a fost suficient pentru ca H. naledi să poată controla focul.

Următoarea provocare a oamenilor de știință va fi să dateze rămășițele de lemn și oase arse descoperite în camerele de la Rising Star și să demonstreze că aceste materiale provin din același strat sedimentar ca și fosilele de H. naledi.

Oasele, lemnul și cărbunele din situl din Africa de Sud ar trebui, de asemenea, examinate cu diferite tehnici pentru a determina dacă zonele întunecate au rezultat din ardere sau colorare cu minerale, spune arheologul Sarah Hlubik, de la Universitatea Harvard. Iar analiza atentă a dispunerii rămășițelor din camerele de la Rising Star va indica dacă oamenii de știință au descoperit vetre construite de vizitatori ai peșterilor sau doar oase și alte resturi aduse de ape în interiorul peșterilor.

Sursa: Science News

Din aceeași categorie

© 2022-2024  Florin Mitrea – Temă WordPress dezvoltată de PenciDesign

Acest site folosește cookies pentru a îmbunătăți experiența de navigare. Acceptă Detalii