Glandele paratiroide controlează nivelul de calciu din sânge

publicat de Florin Mitrea
171 vizualizări
Localizarea glandelor paratiroide

Glandele paratiroide sunt glande de mărimea unui bob de mazăre, situate la nivelul gâtului, chiar în spatele glandei tiroide. Majoritatea oamenilor prezintă patru glande paratiroide, câte două în spatele fiecărui lob al tiroidei.

Glandele paratiroide au o masă de 0,05 grame fiecare și secretă hormonul paratiroidian sau parathormonul.

Rolul glandelor paratiroide

Glandele paratiroide sunt importante pentru controlul nivelurilor de calciu din sânge. Datorită acestor glande, concentrația de calciu din fluxul sanguin este menținută relativ constantă, ceea ce este important pentru sistemul nervos și pentru funcționarea mușchilor și a oaselor.

Principalele organe-țintă ale hormonului paratiroidian sunt oasele și rinichii. Atunci când nivelurile calciului sunt scăzute, parathormonul este secretat în fluxul sanguin, determinând eliberarea calciului din oase și creșterea concentrației acestuia în sânge. Hormonul paratiroidian împiedică, de asemenea, pierderea calciului la nivelul rinichilor (prin urină) și stimulează rinichii să intensifice metabolismul vitaminei D.

Dacă aportul alimentar de calciu sau vitamină D nu este suficient, nivelurile calciului sanguin se reduc, iar paratiroidele încep să producă mai mult hormon. Aceasta readuce la normal nivelurile de calciu din sânge.

O altă cale prin care hormonul paratiroidian crește nivelurile calciului din sânge este activarea vitaminei D. Vitamina D activată crește absorbția calciului la nivelul intestinului.

Deficiențe ale glandelor paratiroide

Există cazuri în care glandele paratiroide secretă o cantitate prea mare de hormon. În acest caz, pacienții pot avea un nivel prea ridicat al calciului sanguin (hipercalcemie), ceea ce induce o stare generală de rău; totuși, există și cazuri în care nu apare niciun simptom. Simptomele pot include senzație de sete, creșterea producției de urină, dureri abdominale, constipație, modificări ale stării de dispoziție.

Cea mai frecventă afecțiune a glandelor paratiroide este hiperparatiroidismul primar. Diagnosticarea acestei boli poate dura câteva luni, deoarece creșterea nivelului de calciu din sânge poate avea și alte cauze. Tratamentul poate include îndepărtarea glandei paratiroide hiperactive.

Dacă nivelurile ridicate de parathormon rămân nedetectate mai mult timp, atunci calciul iese din oase și se pierde prin urină. Acest lucru poate duce la subțierea oaselor (osteoporoză). Prea mult calciu în urină poate duce la formarea de calculi renali (pietre la rinichi).

Uneori, glandele paratiroide nu produc suficient hormon paratiroidian, ceea ce determină niveluri scăzute ale calciului din sânge (hipocalcemie). Această afecțiune se numește hipoparatiroidism și apare, cel mai frecvent, după o intervenție chirurgicală la nivelul gâtului, ca de exemplu la nivelul glandei tiroide. Simptomele bolii includ furnicături, senzații de înțepături sau crampe/spasme musculare. Tratamentul include suplimente cu vitamina D sau calciu.

Din aceeași categorie

© 2022-2024  Florin Mitrea – Temă WordPress dezvoltată de PenciDesign

Acest site folosește cookies pentru a îmbunătăți experiența de navigare. Acceptă Detalii