Glanda tiroidă este localizată în partea antero-laterală a gâtului, chiar sub mărul lui Adam (laringele). Are aspectul unui fluture și este formată din doi lobi amplasați de o parte și de alta a traheei, uniți printr-un istm. O glandă tiroidă normală nu ar trebui să fie vizibilă sub piele sau să fie simțită la apăsarea cu degetul pe baza gâtului.
Tiroida este cea mai mare glandă a sistemului endocrin uman. La nou-născut ea cântărește 5-6 g, în timp ce la adult ajunge la 25-30 g (este mai mare la femei decât la bărbați).
Rolul glandei tiroide
Glanda tiroidă produce hormoni care reglează rata metabolismului, controlând inima, mușchii, diferite funcții digestive, dezvoltarea creierului și întreținerea oaselor. Buna sa funcționare depinde de aprovizionarea cu iod prin intermediul alimentelor. Celulele producătoare de hormoni tiroidieni sunt foarte specializate în extragerea și absorbția iodului din sânge și încorporarea sa în hormoni.
Funcționarea tiroidei este controlată de glanda pituitară (hipofiza), o glandă de mici dimensiuni situată la baza creierului. Hipofiza secretă hormonul de stimulare tiroidiană (tirotropina, TSH), care spune tiroidei ce cantitate de hormoni să producă. Nivelul de TSH din sânge variază în funcție de câți hormoni tiroidieni are nevoie organismul.
Mai există și un al treilea mecanism de control. Glanda pituitară răspunde fie direct la nivelul de hormoni tiroidieni din sânge, fie la semnalele primite de la hipotalamus, care este localizat deasupra hipofizei, ca parte a creierului. Hipotalamusul eliberează propriul său hormon, denumit hormon de stimulare a tirotropinei (TRH). Acesta, la rândul său, stimulează secreția de TSH la nivelul glandei pituitare, care apoi transmite semnale glandei tiroide.
Întreagă această rețea este cunoscută sub denumirea de axa hipotalamus-hipofiză-tiroidă și se adaptează la nevoile metabolice ale organismului.
Hormonii secretați de glanda tiroidă
Glanda tiroidă produce tiroxină (T4), care este un prohormon relativ inactiv. Hormonul activ este triiodotironina (T3). Împreună, tiroxina și triiodotironina sunt denumiți hormoni tiroidieni. Doar 20% din producția tiroidei este reprezentată de hormonul activ T3, restul de 80% fiind reprezentată de prohormonul T4. Odată secretat de tiroidă, enzime specifice din alte țesuturi, cum sunt ficatul și rinichii, pot transforma T4 în T3.
În plus, tiroida mai conține și alte celule producătoare de hormoni, denumite celule C. Acestea produc calcitonină, un hormon cu rol important în reglarea nivelurilor de calciu și fosfor din sânge – aspect important pentru sănătatea oaselor.
Afecțiuni ale glandei tiroide
În mod normal, glanda tiroidă produce exact cantitatea de hormoni de care organismul are nevoie pentru a-și menține metabolismul în echilibru. Hormonul secretat de hipofiză (TSH) se menține la un nivel constant în circulația sanguină, dar nivelurile sale pot crește sau descrește atunci când nivelurile de T4 din sânge se modifică. Acest feedback hipotalamus-hipofiză-tiroidă menține stabile nivelurile de T4 din sânge și reacționează imediat la micile schimbări.
Cu toate acestea, există unele afecțiuni asociate cu glanda tiroidă, în principal legate de secreția hormonilor tiroidieni. Fie tiroida produce o cantitatea prea mare de hormoni (hipertiroidism), fie nu produce suficienți hormoni (hipotiroidism).
Simptomele tipice ale hipertiroidismului sunt pierderea în greutate, accelerarea ritmului cardiac, stare de nervozitate, tremurături și oboseală musculară, perturbări ale ciclului menstrual (în sensul reducerii frecvenței acestuia), probleme cu somnul, iritarea ochilor și sensibilitate la căldură.
Simptomele hipotiroidismului sunt opuse celor ale hipertiroidismului și includ creșterea în greutate, reducerea ritmului cardiac, oboseală, perturbări ale ciclului menstrual (în sensul creșterii frecvenței și intensității acestuia), pierderea concentrării, uscarea pielii și a părului, răgușeală și intoleranța la frig. În plus, hipotiroidismul este adesea însoțit de mărirea glandei tiroide, cunoscută sub denumirea de gușă.
La nivel mondial, aproximativ 200 de milioane de oameni se confruntă cu o formă de afectare a glandei tiroide. Oamenii de toate vârstele și rasele se pot îmbolnăvi de tiroidă, însă femeile prezintă o probabilitate de 5-8 ori mai mare decât bărbații.
Cauze ale afecțiunilor tiroidiene
Există diferiți factori care cauzează hiper- și hipotiroidismul.
Următorii factori duc la hipotiroidism:
- Tiroidita este o inflamare a glandei tiroide și poate determina reducerea secreției de hormoni tiroidieni;
- O formă specială de tiroidită este tiroidita Hashimoto. Aceasta este o afecțiune genetică provocată de o boală a sistemului imunitar și poate fi transmisă de la o generația la alta. În plus, tiroidita poate apărea la femei după ce acestea au născut, caz în care este numită tiroidită postpartum; de obicei, aceasta este doar o afecțiune temporară și are o incidență de 5-9%;
- Dieta afectează și ea funcționarea tiroidei. Deficiența de iod poate duce la hipotiroidism. Aceasta este o problemă mondială ce afectează în jur de 100 de milioane de oameni.
Următorii factori duc la hipertiroidism:
- Boala Graves este o afecțiune în care întreaga tiroidă este superreactivă și produce prea mulți hormoni. Glanda poate fi mărită. Afecțiunea se numește și gușă difuză toxică;
- Tiroidita poate declanșa și ea eliberarea hormonilor stocați în glanda tiroidă. Această eliberare necontrolată de hormoni tiroidieni produce hipertiroidism pentru câteva săptămâni sau luni. Ea poate apărea la femei după naștere;
- Aportul de iod în exces poate avea efecte negative asupra glandei tiroide. Iodul în exces poate fi întâlnit în unele medicamente, cum sunt Amiodarone, soluția Lugol și unele siropuri de tuse.
Problemele menționate mai sus afectează producția de hormoni tiroidieni. Cu toate acestea, bolile tiroidei pot fi foarte distincte. În glanda tiroidă pot apărea umflături sau noduli. Unii dintre acești noduli pot fi inofensivi, dar alții pot fi chiar cancerigeni. În unele cazuri, cum este cancerul, tiroida poate fi îndepărtată pe cale chirurgicală. Omul poate supraviețui fără glanda tiroidă, însă trebui să compenseze lipsa hormonilor tiroidieni prin medicamente administrate zilnic.
Cum să ne menținem sănătatea tiroidei
Iodul este esențial pentru menținerea unei glandei tiroide sănătoase, fiind vital pentru producerea hormonilor tiroidieni. Organismul nostru nu are nevoie de mult iod – se spune că o linguriță de iod este suficientă pentru toată viața.
Cu toate acestea, este important un aport zilnic și constant al acestui micronutriment. Prea mult iod face ca tiroida să producă mai puțini hormoni. Cea mai bună metodă de a obține doza zilnică de iod este consumul de alimente sănătoase, cum sunt fructele de mare și produsele lactate. În plus, sarea iodată este o sursă bună de iod și poate fi utilizată pentru condimentarea hranei. În ziua de astăzi, iodul este adăugat în sare pentru a combate gușa (cauzată de hipotiroidism).
Sursa: YourHormones.info