Găurile de vierme, scurtături prin spațiu-timp

publicat de Florin Mitrea
175 vizualizări
Gaură de vierme (ilustrație)

Să ne imaginăm două orașe situate de o parte și de alta a unui munte. Locuitorii acestor orașe trebuie să călătorescă în jurul muntelui pentru a se vizita. Însă dacă ar vrea să ajungă mai repede de la un oraș la celălalt, ei ar putea săpa un tunul direct prin munte pentru a crea o scurtătură. Aceasta este ideea din spatele unei găuri de vierme.

O gaură de vierme este ca un tunel între două puncte îndepărtate din universul nostru, care scurtează timpul de călătorie de la un punct la altul. În loc de a călători timp de milioane de ani de la o galaxie la alta, în anumite condiții ar fi posibilă, cel puțin în teorie, utilizarea unei găuri de vierme pentru a scurta timpul de călătorie la doar câteva ore sau minute.

Deoarece găurile de vierme reprezintă scurtături prin spațiu-timp, ele ar putea funcționa și ca mașini ale timpului. În teorie, cineva ar putea ieși la capătul unei găuri de vierme la un timp din trecut față de cel de la intrarea în gaura de vierme.

Totuși, până acum, oamenii de știință nu au descoperit nicio dovadă că găurile de vierme există în realitate.

Realitate sau ficțiune?

Datorită caracteristicilor lor interesante, mulți scriitori de science-fiction utilizează concepul de gaură de vierme în romanele lor. Iar oamenii de știință sunt captivați de ideea găurilor de vierme la fel ca scriitorii.

Deși astronomii nu au găsit nicio gaură de vierme în universul nostru, adesea găurile de vierme sunt descrise ca soluții în ecuații importante din fizică, cele mai proeminente fiind ecuațiile lui Einstein din teoria spațiu-timpului și relativitatea generală. Aceste teorii descriu forma universului și modul în care stelele, planetele și alte obiecte se deplasează prin spațiul cosmic. Deoarece teoria lui Einstein a fost testată de nenumărate ori și de fiecare dată s-a dovedit a fi corectă, unii oameni de știință se așteaptă ca găurile de vierme să existe undeva în universul nostru.

Pe de altă parte, alți oameni de știință cred că găurile de vierme nu pot exista în realitate deoarece ar fi prea instabile.

Atracția gravitațională atrage orice obiect din univers, inclusiv Pământul. Așadar, gravitația ar trebui să afecteze și găurile de vierme. Oamenii de știință care sunt sceptici în privința existenței găurilor de vierme cred că, după o perioadă scurtă de timp, centrul găurii de vierme ar intra în colaps sub propria gravitație dacă nu ar exista o altă forță care să o contracareze din interior. Cea mai probabilă cale de realizare a acestui lucru este utilizarea așa-numitelor „energii negative”, care s-ar opune gravitației și ar stabiliza gaura de vierme.

Însă, din cunoștințele de până acum, energiile negative pot fie create în cantitiăți prea mici pentru a contracara gravitație găurii de vierme. Este posibil ca Big Bang-ul să fi creat găuri de vierme de mici dimensiuni, cu cantități mici de energii negative, la începutul universului, iar aceste găuri de vierme să se fi extins odată cu expansiunea universului.

Similare cu găurile negre?

Chiar dacă găurile de vierme sunt obiecte interesante, ele nu sunt acceptate pe larg de comunitatea științifică. Dar aceasta nu înseamnă că ele nu sunt reale – găurile negre nu au fost nici ele acceptate atunci când astrofizicienii au sugerat pentru prima dată existența lor, în anii 1910.

Cygnus X-1

Găurile negre, cele mai întunecate obiecte din univers

Găurile negre sunt regiuni din spațiu în care forța de atracție gravitațională este atât de puternică, încât nimic, nici chiar lumina, nu poate scăpa.

Einstein a formulat faimoasele ecuații de câmp în anul 1915, iar un an mai târziu omul de știință german Karl Schwarzschild a descoperit o modalitate de a descrie matematic găurile negre. Totuși, această descriere era atât de ciudată încât oamenii de știință de frunte din acea perioadă au refuzat să accepte ideea că găurile negre există cu adevărat în natură. A fost nevoie de 50 de ani pentru ca astrofizicienii să se gândească în mod serios la găurile negre – termenul de „gaură neagră” a fost stabilit abia în 1967.

Același lucru s-ar putea întâmpla și cu găurile de vierme. Ar putea fi nevoie de ceva timp pentru ca oamenii de știință să ajungă la un consens în privința acestor obiecte cosmice.

 

Sursa: Space.com

Din aceeași categorie

© 2022-2024  Florin Mitrea – Temă WordPress dezvoltată de PenciDesign

Acest site folosește cookies pentru a îmbunătăți experiența de navigare. Acceptă Detalii