Extremofilele sunt organisme care pot supraviețui și chiar prolifera în cele mai aspre medii, inclusiv în izvoarele hidrotermale din adâncurile oceanelor, temperaturile negative din gheața antarctică și presiunile uriașe din scoarța Pământului. Acum ele au fost descoperite undeva mai aproape de noi: în cuptoarele cu microunde din bucătăriile noastre.
Chiar dacă studiile anterioare au descoperit comunități distincte de microbi în aparatele de uz casnic, cum sunt mașinile de spălat vase sau aparatele de cafea, este pentru prima dată când cuptorul cu microunde a fost studiat în privința microbiomului său. Rezultatele studiului, publicate în revista Frontiers in Microbiology, contestă concepția comună greșită că radiațiile din cuptorul cu microunde (microundele) încălzesc și ucid bacteriile ce pot provoca boli alimentare, așa cum sunt Escherichia coli și Salmonella.
Microbiologii de la Universitatea din Valencia, Spania, au prelevat probe bacteriologice din 30 de cuptoare cu microunde din locuințe, birouri și laboratoare (utilizate pentru încălzirea specimenelor și a soluțiilor chimice). Eșantionele au fost cultivate în cutii Petri și au fost determinate genurile microbilor care au apărut. De asemenea, a fost secvențiat ADN-ul microorganismelor prelevate din cuptoarele cu microunde pentru a se stabili diversitatea bacteriană din interiorul acestor aparate de uz casnic.
Pe culturile bacteriene au crescut un număr total de 101 de tulpini bacteriene. Dominante erau cele aparținând genurilor Bacillus, Micrococcus și Staphylococcus, care se întâlnesc frecvent pe pielea omului și pe suprafețele atinse de oameni. Bacteriile specifice pielii omului erau prezente în toate cele trei tipuri de cuptoare cu microunde, dar erau mai abundente pe cele din bucătării și spațiile comune (birouri). În cuptoarele cu microunde din locuințe au fost identificate și câteva bacterii asociate cu bolile alimentare – genurile Klebsiella și Brevundimonas.
Cuptoarele cu microunde din laboratoare conțineau cea mai mare diversitate genetică a bacteriilor. Cercetătorii au descoperit aici extremofile care rezistă la radiații, temperaturi ridicate și uscăciune extremă.
Cercetătorii sugerează că extremofilele identificate în cuptoarele cu microunde s-ar fi adaptat evolutiv prin supraviețuirea la runde de iradiere repetate și că ar putea avea o utilitate biotehnologică, ca de exemplu la bioremedierea deșeurilor toxice.
Pentru publicul larg, implicațiile studiului sunt simple: cuptorul cu microunde nu este un loc curat și pur, dar nici un loc plin de agenți patogeni de temut. Dar aceasta nu înseamnă că acest aparat de uz casnic nu trebui curățat în mod regulat pentru a elimina potențialele bacterii.
Extremofilele
Extremofilele sunt organisme care au capacitatea de a supraviețui în medii extreme, așa cum sunt izvoarele hidrotermale, în condiții de temperaturi și presiuni ridicate. Enzimele unice utilizate de aceste organisme, denumite „extromozime”, le permit să funcționeze în astfel de medii aspre.
Este important de notat că aceste organisme sunt „extreme” doar din perspectivă umană. În timp ce oxigenul este necesar vieții așa cum o cunoaștem noi, unele organisme pot trăi la fel de bine în medii lipsite de oxigen.
Sursa: Nature