Energia geotermală, utilizată pentru alimentarea centrelor de date Google

publicat de Florin Mitrea
19 vizualizări
Energia geotermală - instalație de extracție

Prima centrală geotermală a Google a fost pusă în funcțiunea în Nevada, marcând un moment de cotitură în obiectivul general al companiei de a-și alimenta campusurile de birouri și centrele de date cu energie provenită din surse fără carbon, așa cum este energia geotermală, până în 2030. Construită în parteneriat cu startup-ul Fervo, instalația alimentează cu energie electrică verde o rețea locală conectată la operațiunile Google Cloud din Las Vegas, precum și centrele de date din Henderson și Reno.

Potrivit unui anunț din 28 noiembrie, tehnica de captare a energiei geotermale dezvoltată de Fervo diferă de metodele tradiționale prin faptul că se bazează pe metodele de forare dezvoltate în industria petrolului și gazelor. Cunoscută sub denumirea de „sistem geotermal îmbunătățit” (EGS), tehnica implică forarea a două puțuri adânci de 2.300 de metri într-un rezervor de gaz, înainte de a le conecta prin conducte orizontale lungi de aproape un kilometru. Fluidul pompat în rezervor încălzește apoi regiunea subterană până la 190 de grade Celsius. Apoi, aburul se deplasează către turbinele supraterane, care generează electricitate curată. Pe parcursul întregii proceduri, cablurile cu fibră optică din puțuri asigură monitorizarea performanței în timp real.

Fervo a finalizat cu succes un test de 30 de zile în cursul verii, la situl său pilot Project Red din Nevada. La acea vreme, centrala geotermală producea 3,5 megawați de energie – suficientă pentru a alimenta aproximativ 2.600 de case. Acum, aceeași energie va ajuta la alimentarea câtorva centre de date locale ale Google, mari consumatoare resurse.

În contextul schimbărilor climatice, energia geotermală este o sursă alternativă de energie din ce în ce mai atractivă pentru alte industrii durabile, deoarece este disponibilă non-stop, indiferent de timp sau de condițiile meteorologice. Potrivit Departamentului de Energie al S.U.A., țara se află deasupra unor rezerve geotermale suficiente pentru a alimenta teoretic întreaga lume – cu toate acestea, energia geotermală a furnizat aproximativ 0,4% din toată energia din S.U.A. în 2022. Autoritățile de reglementare federale estimează că până la 120 de gigawați de energie geotermală ar putea deveni disponibili în S.U.A. până în 2050, suficient pentru aproximativ 15% din necesarul de electricitate preconizat al țării.

Deocamdată, prețul unui kWh de energie geotermală este cu 90% mai mare decât ținta de 45 de dolari stabilită pentru anul 2035, însă este de așteptat să scadă în anii următori, pe măsură ce tehnologia se extinde.

Ce este energia geotermală?

Energia geotermală este căldura generată în interiorul Pământului (în limba greacă, „geo” înseamnă „pământ”, iar „thermal” înseamnă „căldură”). Este o resursă regenerabilă care poate fi utilizată de om.

La circa 2.900 km sub scoarța Pământului, se află nucleul, cea mai fierbinte parte a planetei noastre. O parte din această căldură a rămas în urma imenselor forțe de frecare și gravitaționale din timpul formării planetei, în urmă cu 4 miliarde de ani. Însă majoritatea căldurii este generată constant de descompunerea izotopilor radioactivi, cum sunt potasiul-40 și toriul-232.

Temperatura din nucleul Pământului trece constant de 5.000 de grade Celsius, iar această căldură radiază în jur și încălzește constant rocile, apa, gazele și alte materiale geologice. Temperatura planetei noastre crește odată cu adâncimea. Această modificare graduală a temperaturii se numește gradient geotermic; în cea mai mare parte a lumii, valoarea acestuia este de circa 25 de grade Celsius pe kilometru adâncime.

Dacă rocile subterane sunt încălzite până la 700-1.300 de grade Celsius, ele se transformă în magmă. Magma se întâlnește în mantaua Pământului și în scoarța inferioară, iar uneori iese la suprafață sub formă de lavă.

Magma încălzește rocile adiacente și acviferul subteran. Apa fierbinte poate ieși la suprafață sub formă de gheizere, izvoare termale, izvoare hidrotermale sau noroaie vulcanice.

Toate acestea sunt surse de energie geotermală. Căldura acestora poate fi captată și utilizată pentru încălzire, iar aburul poate fi folosit pentru generarea electricității.

Cea mai mare parte a energiei geotermale nu iese la suprafață sub formă de lavă, apă fierbinte sau abur. Ea rămâne în manta și radiază încet spre exterior sau se acumulează sub formă de buzunare termice. Această căldură geotermală uscată poate fi apoi accesată prin foraje și poate fi îmbunătățită prin injectarea de apă pentru a forma abur.

Multe țări și-au dezvoltat metode de captare a energie geotermale. De exemplu, în Islanda, apa fierbinte subterană, ușor accesibilă, face posibilă încălzirea locuințelor cu costuri reduse. Alte țări, cum sunt Statele Unite, trebuie să foreze pentru a capta energia geotermală.

Din aceeași categorie

© 2022-2024  Florin Mitrea – WordPress Theme Designed and Developed by PenciDesign

Acest site folosește cookies pentru a îmbunătăți experiența de navigare. Acceptă Detalii