Deșeurile de alimente, utilizate la fabricarea plasticului biodegradabil

publicat de Florin Mitrea
2 vizualizări
Deșeurile de alimente, utilizate la fabricarea plasticului biodegradabil

Omenirea aruncă la gunoi cantități enorme de resturi de alimente, dintre care marea majoritate ajung la gropile de gunoi, unde putrezesc și se descompun, eliberând metan și dioxid de carbon. În același timp, lumea se îneacă în plastic. Sticlele, pungile și foliile se descompun în microplastic, care se infiltrează în apă, sol și, în cele din urmă, în corpul nostru.

Însă cercetătorii de la Universitatea din Binghamton, Statele Unite, au descoperit o soluție la problema deșeurilor alimentare, pe care au reușit să le transforme în plastic biodegradabil. Acest tip de plastic nu mai persistă în mediul înconjurător timp de sute de ani.

„Putem utiliza deșeurile de alimente drept resursă pentru numeroase produse industriale, iar polimerul biodegradabil este doar unul dintre aceste produse”, spun cercetătorii. „Ne propunem nu doar să valorificăm deșeurile de alimente, ci și să reducem costurile de fabricație ale acestui polimer prietenos cu mediul. Mai există și alte opțiuni, precum generarea biocombustibililor și a biochimicalelor.”

Plastic din alimente și gândaci

Fabricarea astăzi a plasticului biodegradabil este destul de costisitoare. De obicei, producătorii încep cu materii prime pentru zahărul rafinat și cultivă microbi în culturi pure – etape care adaugă costuri și limitează scara de producție.

Autorii studiului au avut o abordare diferită. Ei au fermentat deșeurile de alimente pentru a produce acid lactic (o sursă de carbon) și au adăugat sulfat de amoniu ca sursă de azot. Bulionul rezultat a fost administrat bacteriei Cupriavidus necator, o bacterie cunoscută pentru stocarea carbonului sub forma compusului denumit polihidroxialcanoat (PHA) – un poliester biodegradabil și biocompatibil.

Celulele sintetizează PHA sub formă de granule de stocare internă. Cercetătorii pot recupera aproximativ 90% din ceea ce produc microbii și  pot transforma compusul în pelicule, ambalaje sau articole turnate, care pot fi biodegradate în anumite condiții potrivite.

Rezultatele de laborator sunt promițătoare, însă impactul real depinde de scara la care ele pot fi reproduse. Următorul obiectiv al echipei de cercetători este de a extinde procesul și de a confirma dacă randamentele, costurile și calitatea produsului se mențin constante în reactoare mai mari și fluxuri de deșeuri mai variabile.

Sursa: Earth.com

Din aceeași categorie

Acest site folosește cookies pentru a îmbunătăți experiența de navigare. Acceptă Detalii