Cum poate fi prevenită hipertensiunea arterială?

publicat de Florin Mitrea
2 vizualizări
Cum poate fi prevenită hipertensiunea arterială?

Hipertensiunea arterială (tensiune arterială crescută) apare atunci când presiunea sângelui din artere este în mod regulat mai mare de 130/80 milimetri coloană de mercur (mmHg). Inima trebuie să pompeze sângele împotriva acestei presiuni pentru a-l trimite în organism. Tensiunea arterială crescută solicită inima și poate crește riscul de boli cardiovasculare.

Mulți dintre factorii care cresc riscul de hipertensiune arterială pot fi preveniți prin schimbări ale stilului de viață, cum ar fi o dietă sănătoasă pentru inimă, exerciții fizice regulate, limitarea consumului de alcool și multe altele.

Hipertensiunea este mai frecventă odată cu înaintarea în vârstă, deoarece arterele se pot rigidiza în timp. Factorii genetici, medicali și de mediu pot, de asemenea, să crească riscul. Acești factori de risc sunt:

  • istoricul familial – existența unor membri ai familiei cu tensiune arterială mărite crește riscurile de a dobândi această boală;
  • afecțiunile cronice – numeroase boli, precum cele de rinichi, diabetul, obezitatea, apneea de somn obstructivă sau afecțiunile tiroidiene, pot contribui la creșterea tensiunii arteriale;
  • stilul de viață sedentar – un nivel redus al activității fizice crește riscul de hipertensiune;
  • dieta – aportul de alimente bogate în sare și sărace în potasiu poate contribui la creșterea tensiuni arteriale;
  • consumul de alcool – aportul de cantități excesive de alcool crește tensiunea arterială.

Anumite grupuri rasiale și etnice sunt mai predispuse la hipertensiune arterială. De exemplu, adulții de culoare sunt mai predispuși la hipertensiune arterială decât adulții asiatici, hispanici sau albi. Acest lucru se poate datora unor factori sociali și de mediu, cum ar fi accesul la alimente sănătoase, accesul la asistență medicală de înaltă calitate și efectele rasismului.

Cauze genetice

Dacă părinții au hipertensiune arterială, atunci copii sunt mai predispuși să o dezvolte. Deși o parte din acest risc ar putea fi explicat prin mediul comun și obiceiurile de stil de viață, multe gene moștenite pot afecta, de asemenea, tensiunea arterială. Studiile sugerează că jumătate din variația tensiunii arteriale se datorează moștenirii genetice.

Mutațiile a peste 100 de gene contribuie la creșterea tensiunii arteriale. Mutațiile pot afecta hormonii care controlează echilibrul fluidelor și sărurilor din organism. Mutațiile genelor care afectează mucoasa vaselor de sânge pot provoca îngustarea acestora și creșterea tensiunii arteriale. În cazuri rare, o singură genă poate provoca hipertensiune arterială, iar acest lucru este de obicei evident la o vârstă foarte fragedă.

Testarea genetică nu este de obicei necesară pentru a diagnostica hipertensiunea arterială, cu excepția cazurilor anumitor afecțiuni genetice care provoacă creșterea tensiunii arteriale la o vârstă foarte fragedă.

Cum să reducem riscul de hipertensiune?

Nu este posibil să se controleze o predispoziție genetică la hipertensiune arterială, însă pot fi luate măsuri pentru a reduce riscul sau a întârzia apariția aceste afecțiuni.

Deoarece hipertensiunea arterială nu provoacă de obicei simptome, singura modalitate de a ști dacă o aveți este să vă măsurați tensiunea arterială cu un test simplu, neinvaziv. Medicul dumneavoastră de familie ar trebui să vă verifice tensiunea arterială anual la controlul anual sau mai des, dacă aveți factori de risc.

Mai multe obiceiuri de viață pot ajuta la prevenirea hipertensiunii arteriale și la menținerea sănătății inimii. Acestea includ:

  • activitatea fizică – 150 de minute de activitate fizică moderată sau 75 de minute de activitate fizică intensă pe săptămână pot ajuta la reducerea riscului de hipertensiune;
  • dieta – o dietă sănătoasă pentru inimă, așa cum sunt dieta mediteraneeană sau dieta vegetariană, poate preveni creșterea tensiunii arteriale, la fel ca un consum redus de alcool;
  • somnul – un somn suficient și de calitate, de 7-9 ore pe noapte, este benefic pentru majoritatea adulților;
  • expunerea la fumul de țigară – este important să renunțați la fumat sau să evitați fumatul și ori fumatul pasiv pentru a ajuta la prevenirea hipertensiunii arteriale;
  • greutatea corporală – menținerea unei greutăți corporale normale este recomandată pentru o inimă sănătoasă.

Unele studii sugerează că anumite metode complementare pot fi benefice pentru tensiunea arterială, dar sunt necesare mai multe cercetări pentru a le determina eficacitatea. Opțiunile de tratament complementar includ probioticele, uleiul de pește, suplimentele cu magneziu și calciu, tehnicile de reducere a stresului.

Sursa: Health.com

Din aceeași categorie

Acest site folosește cookies pentru a îmbunătăți experiența de navigare. Acceptă Detalii