Dioxidul de carbon este esențial pentru supraviețuirea plantelor și animalelor. Însă prea mult dioxid de carbon poate duce la moartea tuturor organismelor de pe planeta noastră. Nu doar că plantele și animalele au nevoie să ingereze dioxid de carbon, ci ele se folosesc de acest gaz și pentru a-și păstra temperatura corpului, dioxidul de carbon fiind o componentă esențială a atmosferei.
Gaz cu efect de seră
Dioxidul de carbon este un gaz cu efect de seră care apare în mod natural. Alte gaze cu efect de seră sunt metanul, vaporii de apă și protoxidul de azot. Aceste gaze ajută la menținerea căldurii pe Pământ prin absorbția energiei produse de Soare și reflectarea acesteia înapoi către suprafața planetei.
O cantitate crescută de dioxid de carbon creează o abundență de gaze cu efect de seră, care captează căldură suplimentară. Această căldură înmagazinată provoacă topirea calotelor glaciare și creșterea nivelurilor mării, ceea ce duce la inundații.
Plante
Plantele îndepărtează dioxidul de carbon din atmosferă printr-un proces denumit sechestrarea (captarea) carbonului. Carbonul este stocat sub formă de biomasă, apoi este eliberat de către plante. De cele mai multe ori, cantitatea eliberată este mai mică decât cea înmagazinată de plante.
Terenurile agricole, pajiștile și pădurile sunt considerate depozite de stocare a dioxidului de carbon, în funcție de practicile de pe aceste terenuri. De exemplu, vitele produc metan, dar iarba de pe terenurile fermei captează gazul.
Sănătate
Dioxidul de carbon este esențial pentru supraviețuirea animalelor. În timpul respirației, oxigenul este transportat la țesuturi, iar dioxidul de carbon este eliminat din organism. Gazul protejează nivelul pH-ului sângelui.
Totuși, prea mult dioxid de carbon poate ucide animalele. În cazul în care cantitatea de dioxid de carbon este limitată, el poate scădea cantitatea de oxigen care ajunge în corp. Orice creștere sau scădere a cantității de dioxid de carbon din organism poate duce la insuficiență renală sau comă.
Surse
Principalele surse de dioxid de carbon sunt arderea combustibililor fosili, autovehiculele și marea industrie. Acest gaz cu efect de seră rezultă de la fabricarea diverselor produse, cum sunt fierul, oțelul, cimentul, gazul natural, amoniacul, soda, varul, aluminiul și acidul fosforic, precum și de pe terenurile agricole sau din arderea deșeurilor solide.
Dioxidul de carbon reprezintă aproape 85% din totalul emisiilor și este produs atunci când sunt utilizate gazele naturale, petrolul și cărbunii. Principalele sectoare în care sunt utilizați acești combustibili fosili sunt generarea energiei electrice, transportul, industria, precum și clădirile rezidențiale sau comerciale.
Sursa: Sciencing.com