Datorită unor inovații în colectarea energiei redundante de la comunicațiile 6G, corpul uman ar putea deveni o baterie pentru dispozitivele portabile.
Cercetătorii de la Universitatea Amherst din Statele Unite au descoperit că energia redundantă a frecvențelor radio (RF) rezultată în urma comunicațiilor cu lumină vizibilă (VLC), dacă este utilizată pentru tehnologia 6G, poate fi colectată cu ajutorul unor bobine mici de cupru și poate fi utilizată pentru alimentarea altor dispozitive prin intermediul corpului uman. Tehnologia de comunicații wireless 6G se află acum în dezvoltare și este programată pentru lansare la sfârșitul acestui deceniu.
La baza acestui mecanism se află VLC, care transmite datele prin intermediul unor impulsuri extrem de rapide de lumină vizibilă din surse precum LED-urile. VLC ar putea fi o metodă prin care semnalele 6G să fie transmise în viitor. Însă LED-urile emit și semnale RF secundare, ca o formă de energie redundantă. Cercetătorii au descoperit că acestă energie poate fi colectată de o bobină de cupru, a cărei efeciență de colectare ar putea fi îmbunătățită de pielea corpului uman.
Potrivit noului studiu, contactul cu pielea amplifică eficiență de până la zece ori. De asemenea, corpul uman se dovedește a fi mai bun la amplificarea capacității bobinei de a colecta energia radio redundantă comparativ cu lemnul, plasticul, cartonul sau oțelul.
Corpuri cu rol de baterii
Pornind de la această idee, cercetătorii au creat „Brățara+” (Bracelet+) – o bobină simplă din fire de cupru ce poate fi purtată ca brățară la nivelul părții superioare a antebrațului. Dispozitivul poate fi adaptat pentru a fi purtat și drept colier, curea sau inel.
„Brățara+” este ieftină, costând mai puțin de 50 de cenți. Însă ea poate colecta până la câțiva microwați, suficient pentru a alimenta o serie de senzori precum cei care monitorizează sănătatea corpului.
Având în vedere acest lucru, o astfel de tehnologie ar putea rezolva problema vieții limitate a bateriei dispozitivelor portabile. Chiar și ceasurile inteligente foarte apreciate, cum este Apple Watch, tind să aibă nevoie de încărcare aproape zilnică, ceea ce poate atenua utilitatea lor, cu excepția cazului în care încărcarea face parte din rutina zilnică. Și acum că inelele inteligente cresc în popularitate, există și mai multe dispozitive care necesită reîncărcări regulate cu energie.
Tehnologia de recoltare a energiei pe care o facilitează Brățara+ ar putea, prin urmare, să devină o formă de încărcător in-situ pentru dispozitivele portabile de ultimă generație, cu condiția, desigur, ca astfel de dispozitive să vină cu o modalitate de a prelua energia de la brățară.
Bineînțeles, ideea se bazează pe rețelele 6G ce utilizează comunicațiile cu lumină vizibilă, tehnologie care este abia într-o fază incipientă de dezvoltare, ca să nu mai vorbim despre răspândirea sa și integrarea în dispozitivele comerciale sau industriale.
Însă această tehnologie ar putea însemna apariția transformării corpului uman într-o formă de baterie pentru alimentarea dispozitivelor, dar într-un mod mai armonios decât viitorul imaginat de filmul „The Matrix”.
Sursa: Live Science