Coreea de Sud derulează prima sa misiune pe Lună

publicat de Florin Mitrea
103 vizualizări
Luna vazute de po SSI

Sonda spațială Danuri, lansată de Coreea de Sud la începtul acestei luni, va ajunge pe Lună la mijlocul lunii decembrie și va orbita satelitul nostru natural timp de un an.

Cercetătorii sunt nerăbdători ca Danuri, care a fost dezvoltată în mai mult de șase ani și a costat 180 de milioane de dolari, să înceapă dezvăluirea unor aspecte legate de Lună, de la magnetismul său străvechi până la ”castelele de zâne” modelate în praful lunar. Cercetătorii mai speră ca sonda lunară, denumită oficial Korea Pathfinder Lunar Orbiter, să descopere surse ascunse de apă și gheață, mai ales în regiunile reci și mereu întunecate de la poli.

Oamenii de știință din Coreea de Sud spun că misiunea va pregăti terenul pentru planurile mai ambițioase de a coborî un vehicul pe suprafața Lunii, până în anul 2030.

Danuri a fost transportată din Coreea de Sud până în Statele Unite, la Cape Canaveral (Florida), de unde a fost lansată în spațiu la bordul unei rachete Falcon 9, în data de 2 august. La o oră de la lansare, sonda de 678 kg s-a desprins de rachetă și a intrat sub controlul Institutului de Cercetări Aerospațiale din Coreea (KARI), care i-a extins panourile solare și antena parabolică.

”Castelele de zâne”

Danuri este dotată cu cinci instrumente științifice. Printre cele mai interesante se numără PolCam, care va fi prima cameră de pe orbita lunară ce va cartografia suprafața satelitului nostru cu lumină polarizată. Prin captarea luminii reflectate de suprafața Lunii, PolCam va putea dezvălui caracteristici precum dimensiunile și densitatea granulelor de praf și rocă. Acest lucru va ajuta cercetătorii să studieze obiecte neobișnuite, cum sunt turnurile poroase de praf denumite ”castele de zâne”. Aceste structuri nu pot fi reproduse pe Pământ datorită gravitației mai puternice de pe planeta noastră.

Un alt instrument interesant este ShadowCam, o cameră foarte sensibilă furnizată de NASA, care va fotografia regiunile permanent umbrite ale Lunii, lipsite de lumina soarelui. Această cameră va trebui să se bazeze pe lumina de fond, cum ar fi cea provenită de la stelele îndepărtate, pentru a captura imagini ale topografiei suprafeței. Aceste regiuni reci ar putea conține depozite de gheață.

Magnetismul

Cercetătorii speră ca datele colectate de magnetometrul lui Danuri (KMAG) să ajute la dezlegarea unui mister. Suprafața Lunii prezintă regiuni puternic magnetice; acestea sugerează că timp de sute de milioane de ani în trecut, nucleul Lunii a generat un câmp magnetic aproape la fel de puternic ca cel al Pământului, printr-un proces cunoscut sub numele de dinam. Însă oamenii de știință sunt nedumeriți de modul în care nucleul Lunii, care este mult mai mic și proporțional mai departe de suprafață decât cel al Pământului, ar fi putut alimenta un dinam atât de intens și pentru atât de mult timp. KMAG va efectua măsurători precise ale câmpului magnetic al Lunii pentru a-i ajuta să înțeleagă acest lucru.

Oamenii de știință speră ca, spre sfârșitul vieții sale, sonda lunară se va apropia mai mult de Lună pentru a-i măsura mai bine câmpul magnetic.

Sursa: Nature

Din aceeași categorie

© 2022-2024  Florin Mitrea – WordPress Theme Designed and Developed by PenciDesign

Acest site folosește cookies pentru a îmbunătăți experiența de navigare. Acceptă Detalii