Cele mai mari feline din lume

publicat de Florin Mitrea
1,4K vizualizări
Tigrul

Felinele mari se găsesc peste tot în lume, iar fiecare specie este unică, de la evazivul leopard al zăpezilor care vânează oi în munții din Afganistan până la leii care vânează antilope gnu în Africa subsahariană.

Există numeroși pretendenți puternici la coroana de cea mai mare felină, însă doar doi dintre aceștia ies cu adevărat în evidență. Enumerate de la cea mai mică la cea mai mare, iată cele mai mari nouă feline care trăiesc astăzi în sălbăticie.

Leopardul pătat

Leopardul pătat

Un leopard pătat (Neofelis nebulosa macrosceloides) la grădina zoologică din Aizawl, Mizoram, India. | Foto: RAJU KASAMBE/WIKIPEDIA (CC BY-SA 4.0)

Leoparzii pătați (Neofelis nebulosa) nu sunt leoparzi adevărați (Panthera pardus), așa cum le sugerează numele, ci o specie separată de feline, conform Smithsonian National Zoo. Ei au o statură mai mică decât cea a leoparzilor sau a altor feline mari. Leoparzii pătați pot atinge un metru în lugime și 25 kg, conform Grădinii Zoologice din San Diego.

Populația de leopard pătat se întinde din Nepal, sud-estul Asiei și până în China. Totuși, populația este fragmentată și în declin din cauza activităților umane, cum sunt defrișările și braconajul, conform Uniunii Internaționale pentru Conservarea Naturii (IUCN). Aceste feline vânează diferite animale, inclusiv primate și cervide mici.

Râsul

Râsul

Râsul eurasiatic este cea mai mare specie de râs. | Foto: MATTIA TANNER / UNSPLASH

Râșii sunt feline sălbatice care prezintă la vârful urechilor smocuri de blană neagră și cozi scurte. Ei trăiesc în America de Nord, Europa și Asia. Râsul roșu (Lynx rufus), cel mai mic dintre cele patru specii de lincși, este doar de două ori mai mare decât o pisică domestică, însă alți lincși pot fi mult mai mari. Râsul eurasiatic (Lynx lynx) este cea mai mare specie de lincși, putând atinge o lungime de 1,3 m și o masă corporală de 36 kg.

Râșii vânează o diversitate de animale din habitatul lor, inclusiv rozătoare, păsări și cervide.

Leopardul zăpezilor

Leopardul zăpezilor

Leoparzii zăpezilor sunt bine adaptați pentru a trăi în regiunile înzăpezite. | Foto: MARCEL LANGTHIM / PIXABAY

Leoparzii zăpezilor (Panthera uncia) sunt feline evazive, care trăiesc în munții din centrul Asiei, inclusiv în Afganistan și China, conform Snow Leopard Trust, o organizație de conservare non-profit care protejează acești leoparzi. La fel ca leopardul pătat, leoparzii zăpezilor nu sunt leoparzi adevărați, ci o specie separată.

Totuși, leoparzii zăpezilor fac parte tot din genul Panthera, la fel ca leoparzii și alte feline mari, cum sunt leii (Panthera leo), deoarece sunt rude apropiate.

Leoparzii zăpezilor pot atinge o lungime 1,3 m de la cap la crupă, la care se adaugă coada lungă de până la un metru; masa corporală poate ajunge la 54 kg.

Leoparzii zăpezilor preferă să vâneze oi sălbatice, cum sunt oile Bharal, și alte animale căre trăiesc pe versanții abrupți. Cu toate acestea, activitățile umane au redus din habitatele lor și din animalele pe care le prădează, astfel că aceste feline mari pot ataca uneori animale domestice, cum sunt caprele. Acest lucru creează un coflinct între leoparzii zăpezilor și crescătorii de animale din zonă, care depind de animalele domestice.

Ghepardul

Ghepardul

Ghepardul poate depăși în viteză orice animal de pe planetă. | Foto: LEE BERND / UNSPLASH

Gheparzii (Acinonyx jubatus) sunt cele mai rapide animale terestre și pot alerga cu 112 km/h. Ei sunt feline de dimensiuni considerabile, putând crește până la 2,3 m lungime, inclusiv coada. În mod obișnuit, masa corporală se situează între 34 și 57 kg, conform Cheetah Conservation Fund.

Gheparzii se găsesc, în principal, în părțile de nord, est și sud ale Africii. Ei trăiesc și în Asia, însă aici specia este aproape extinctă, cu excepția unei populații mici din Iran. De obicei, gheparzii vânează animale de dimensiuni medii, inclusiv gazele.

Odinioară, pe Pământ au existat gheparzi uriași, mult mai mari decât felinele de astăzi. În anul 2011, oamenii de știință au descoperit fosile vechi de 1,8 milioane de ani într-un sit din Republica Georgia, aparținând unei specii de ghepard dispărute denumită Acinonyx pardinensis, care atingea o greutate estimată la 110 kg.

Puma

Puma

Pumele sunt cunoscute sub diferite denumiri. | Foto: STRICHPUNKT / PIXABAY

Pumele (Puma concolor) sunt cele mai răspândite feline mari din America și sunt cunoscute sub diferite alte denumiri, cum ar fi panteră, leu de munte sau cougar. Ele se găsesc din sudul statului american Alaska și Canada până în sudul Republicii Chile din America de Sud, conform organizației de conservare a felinelor Panthera.

Habitatele lor erau mult mai extinse în trecut, însă, datorită activităților umane, pumele au dispărut din jumătatea estică a Americii de Nord, cu excepția unei populații reduse care mai trăiește în Florida. Se bănuiește că numroase populații de pume sunt în declin în America Centrală și de Sud, din cauza unor amenințări precum pierderea habitatelor și braconajul, deși starea lor în aceste regiuni este puțin cunoscută.

Conform Serviciulul Forestier al Statelor Unite, pumele pot atinge o lungime de 2,4 m, inclusiv coada, și o masă corporală de 59-68 kg. Totuși, unele pume pot atinge dimensiuni mai mari, de până la 100 kg, conform organizației non-profit The National Wildlife Federation din S.U.A.

Pumele vânează animale de dimensiuni mici, medii sau mari, în special cervide, conform IUCN.

Leopardul

Leopardul

Un leopard în Parcul Național Yala, Sri Lanka. | Foto: GEOFF BROOKS / UNSPLASH

Leoparzii sunt prădători puternici și vicleni, care trăiesc în regiuni din Africa și Asia. De obicei, ating o lungime de 1,9 m, la care se adaugă o coadă lungă de până la un metru. Pot atinge o greutate corporală de până la 75 kg, conform Grădinii Zoologice din San Diego.

Uneori, leoparzii sunt atacați și omorâți de alte feline mari, care îi consideră drept competitori pentru hrană, inclusiv leii din Africa și tigrii din Asia. Pentru a evita acest lucru, leoparzii vânează în perioade și locuri diferite față de ceilați prădători. Se hrănesc cu animale de dimensiuni medii, inclusiv antilope și gazele.

Jaguarul

Jaguarul

Jaguarii sunt buni înotători. | Foto: IAN LINDSAY / PIXABAY

Jaguarii (Panthera onca) sunt cele mai mari feline din America. Ei trăiesc în America de Nord, America Centrală și America de Sud, însă majoritatea se găsesc în Pădurea Amazoniană, conform IUCN. Ocazional, jaguarii au fost observați în apropierea graniței dintre Mexic și Statele Unite, dar, în cea mai mare parte, oamenii au îndepărtat aceste feline mari din habitatele lor nordice, care includeau statele americane Arizona și New Mexico.

Jaguarii pot atinge 1,5-1,8 m lungime, la care se adaugă o coadă de până la un metru. Masa corporală poate ajunge la 158 kg, conform organizației Panthera.

Jaguarii vânează o gamă largă de animale din habitatele lor, inclusiv cervide, maimuțe și pești.

Leul

Leul

Leii mascul sunt renumiți pentru coamele lor. | Foto: GARY WHYTE / PEXELS

Leii (Panthera leo) sunt a doua cea mai mare specie de feline și sunt adeseori numiți „regii animalelor.” Ei sunt felinele cele mai sociabile și trăiesc în grupuri. Masculii sunt mai mari decât femelele și prezintă coame stufoase. Masculii poate atinge 3 m lungime (inclusiv coada) și o masă corporală de 250 kg.

Populațiile de lei sunt în scădere, însă trăiesc în majoritatea țărilor subsahariene, cum sunt Botswana, Tanzania și Republica Centrafricană. Conform IUCN, mai există o populație izolată de lei asiatici care trăiesc în nord-vestul Indiei.

Leii se hrănesc cu animale de dimensiuni medii și mari, cum sunt antilopele și zebrele.

Tigrul

Tigrul

Tigrii sunt o specie aflată în pericol. | Foto: JOSE ALMEIDA / PEXELS

Tigrii (Panthera tigri) sunt cea mai mare specie de feline. Aceste feline simbolice, vărgate, pot ajunge până la 3 m lungime, la fel ca leii, însă tigrii sunt mai masivi și pot cântări până la 300 kg, conform World Wildlife Fund (WWF). Aceasta înseamnă că sunt de trei ori mai grei decât cea mai mare pumă.

Tigrii trăiesc în păurile tropicale din Asia, inclusiv în India și Indonezia, dar pot fi întâlniți și în regiuni mai reci din estul îndepărtat al Rusiei și în munții din Bhutan, conform IUCN. Ei se află în vârful lanțului trofic și vânează animale cum ar fi cervidele și porcii sălbatici.

În trecut, tigrii aveau o extindere mult mai largă și populații mult mai mari, însă numărul lor a scăzut semnificativ în ultimii 100 de ani din cauza activităților uamen, cum sunt braconajul și pierderea habitatelor. Conform organizației Panthera, în lume mai există doar aproximativ 3.900 de tigri.

Din aceeași categorie

© 2022-2024  Florin Mitrea – WordPress Theme Designed and Developed by PenciDesign

Acest site folosește cookies pentru a îmbunătăți experiența de navigare. Acceptă Detalii