Cu ajutorul telescopului VLT (Very Large Telescope) din Chile, astronomii de la ESO (European Southern Observatory) au studiat cel mai strălucitor obiect din univers – quasarul J0529-4351. Quasarii sunt nuclee strălucitoare ale galaxiilor îndepărtate și sunt alimentați de găuri negre supermasive. Gaura neagră din acest caz înghite materia din jur cu o rată de un soare pe zi, fiind gaura neagră cu cea mai rapidă creștere descoperită până acum.
Găurile negre care alimentează quasarii colectează materia din vecinătate printr-un proces cu o energie atât de înaltă, încât emite cantități enorme de lumină. Aceasta transformă quasarii în unele dintre cele mai strălucitoare obiecte de pe cer și face ca și cei mai îndepărtați quasari să fie vizibili de pe Pământ. Ca regulă generală, cu cât un quasar este mai strălucitor, cu atât mai rapidă este creșterea găurii negre supermasive din centrul său.
Cel mai strălucitor obiect din univers
„Am descoperit gaura neagră cu creșterea cea mai rapidă cunoscută până acum. Ea are o masă de 17 miliarde de sori și înghite câte un soare pe zi. Aceasta o transformă în cel mai strălucitor obiect din univers”, spune Christian Wolf, astronom la Australian National University (ANU) și autorul principal al studiului publicat în Nature Astronomy. Quasarul J0529-4351 este foarte departe de Pământ, iar lumina sa a avut nevoie de peste 12 miliarde de ani pentru a ajunge la noi.
Materia atrasă de gaura neagră, sub forma unui disc, emite atât de multă energie, încât J0529-4351 este de peste 500 de trilioane de ori mai strălucitor decât Soarele. Toată această lumină provine dintr-un disc de acreție fierbinte, cu un diametru de șapte ani-lumină – probabil cel mai mare disc de acreție din universul cunoscut. Șapte ani-lumină este de aproximativ 15.000 de ori distanța dintre Soare și Neptun.
Detectarea quasarilor necesită observații foarte precise ale unei porțiuni extinse de cer. Seturile de date astfel colectat sunt atât de mari, încât oamenii de știință folosesc modele de inteligență artificială pentru a le studia și a separa quasarii de celelalte obiecte cerești. Totuși, aceste modele evoluează pe baza informațiilor existente, ceea ce limitează descoperirile doar la obiecte similare cu cele deja cunoscute. De exemplu, dacă un quasar este mai strălucitor decât un altul observat anterior, programul l-ar putea respinge și l-ar putea clasifica drept o stea strălucitoare mai apropiată de Pământ.
O analiză automată de datelor furnizate de satelitul Gaia al Agenției Spațiale Europene nu a luat în considerare quasarul J-529-4351, sugerând că este o stea. Astronomii l-au detectat anul trecut pe baza observațiilor efectuate de Siding Spring Observatory din Australia, coroborate cu datele de la telescopul VLT din Deșertul Atacama, Chile.
Gaura neagră cu cea mai rapidă creștere observată vreodată va fi o țintă perfectă și pentru instrumentul GRAVITY+ al Interferometrului VLT (VLTI), care este proiectat să măsoare cu acuratețe masele găurilor negre, inclusiv ale acelora depărtate de noi. În plus, telescopul ELT (Extremely Large Telescope) al ESO, un telescop cu diametrul de 39 de metri aflat în construcție în Deșertul Atacama, va face mai fezabile identificarea și caracterizarea acestor obiecte cosmice.
Sursa: SciTechDaily