Cea mai veche pictură rupestră din lume, descoperită în Indonezia

publicat de Florin Mitrea
27 vizualizări
Cea mai veche pictură rupestră din lume

În adâncurile unei peșteri din Indonezia, o umilă piesă de artă spune o poveste ce datează din urmă cu mai bine de 51.000 de ani. Această pictură rupestră remarcabilă, care înfățișează trei figuri asemănătoare unor oameni adunate în jurul unui porc mare și roșu, deține titlul de cea mai veche pictură narativă creată vreodată de mâna omului. Descoperirea a fost realizată de oamenii de știință de la Universitatea Griffith din Australia.

Studiul oferă o privire asupra evoluției cognitive umane, sugerând un nivel sofisticat de abilitate de a povesti în rândul primilor oameni. Descoperirea arată că arta povestirii face parte din istoria omului de mai mult timp decât s-a crezut anterior, spune arheologul Adam Brumm.

Datarea acestei picturi rupestre a fost realizată cu ajutorul unei tehnologii cu laser de ultimă generație, care implică utilizarea laserelor și a computerului pentru a crea o „hartă” a rocilor. Această metodă inovativă s-a dovedit a fi mai precisă, mai eficientă și mai puțin costisitoare decât metodele tradiționale cu uraniu. Ea a avut nevoie și de mai puține mostre de roci.

Un aspect intrigant al operei de artă antice indoneziene îl constituie reprezentarea porcului mare, de culoare roșie, un motiv care are o semnificație culturală și simbolică. Porcii nu numai că erau subiecte ale reprezentărilor artistice, ci și făceau parte integrantă din ritualurile comunităților umane arhaice. Acestea animale putea fi importante pentru dieta sau practicile spirituale ale oamenilor.

În plus, această descoperire revoluționară are implicații privind înțelegerea migrației primilor oamenilor. Prezența unei rețele așa de sofisticate în Indonezia sugerează că oamenii care au emigrat din Africa erau adaptați pentru a supraviețui și au luat cu ei o bogată tradiție a povestitului și a exprimării artistice.

Acest fapt contestă teoria că abilitățile cognitive complexe și practicile culturale s-au dezvoltat doar în Europa sau Orientul Mijlociu și subliniază o emergență mai diversă și mai răspândită a creativității umane în diferite regiuni.

Misterul picturilor rupestre

Istoria evoluției omului poate fi urmărită înapoi în timp cu peste 300.000 de ani, în Africa. Primele imagini cunoscute create de strămoșii noștri erau linii și tipare simple în ocru, descoperite în Africa de Sud și datând de acum 100.000 de ani. După această perioadă, există un gol uriaș în dovezile privind arta umană, până la picturile din peștera indoneziană, datate de acum 50.000 de ani. Nu este clar de ce există acest gol și de ce arta nu este omniprezentă pe parcursul evoluției omului.

Unii cercetători sugerează că manifestările artistice mai vechi pur și simplu nu au rezistat trecerii timpului, iar alții cred că artifactele artistice din acele vremuri sunt ascunse pe undeva, așteptând să fie descoperite.

Toate aceste revelații constituie un testament al creativității și ingeniozității umane, care ne reamintesc că rămășițe ale trecutului nostru comun ar mai putea exista acolo undeva, gravate în pereții unei peșteri sau îngropate în straturile istoriei.

Sursa: Earth.com

Din aceeași categorie

Acest site folosește cookies pentru a îmbunătăți experiența de navigare. Acceptă Detalii

© 2022-2024  Florin Mitrea – Temă WordPress dezvoltată de PenciDesign