Ce sunt sateliții și la ce sunt ei folosiți

publicat de Florin Mitrea
748 vizualizări
Satelit

Un satelit este o lună, o planetă sau o mașinărie care orbitează o planetă sau o stea. De exemplu, Pământul este un satelit deoarece orbitează în jurul Soarelui, iar Luna este și ea un satelit, deoarece orbitează în jurul planetei noastre. De obicei, noțiunea de ”satelit” se referă la o mașinărie care este lansată în spațiu și se rotește în jurul Pământului sau altui corp ceresc.

Pământul și Luna sunt exemple de sateliți naturali. Însă în jurul planetei noastre orbitează mii de sateliți artificiali (făcuți de om). Unii dintre aceștia fotografiază planeta pentru a ajuta meteorologii să prognozeze vremea și să urmărească uraganele. Alții fotografiază alte planete, Soarele, găurile negre, materia întunecată sau galaxiile îndepărtate. Aceste fotografii ajută oamenii de știință să înțeleagă mai bine sistemul nostru solar și universul.

Alți sateliți sunt utilizați în principal pentru comunicații, cum ar fi transmiterea semnalelor TV și a apelurilor telefonice în întreaga lume. Un grup de peste 20 de sateliți formează Sistemul de Poziționare Globală (GPS).

De ce sunt sateliții importanți?

Poziționarea sateliților pe orbita Pământului le permite să vadă zone mari ale planetei noastre la un moment dat. Aceasta înseamnă că sateliții pot colecta mai multe date și mai rapid decât instrumentele de la sol.

Sateliții pot, de asemenea, vedea în spațiu mai bine decât telescoapele de pe suprafața Pământului, deoarece ai zboară deasupra norilor, prafului iși moleculelor din atmosferă, care pe interfera cu observațiile de la nivelul solului.

Înainte de apariția sateliților, semnalele TV călătoreau doar în linie dreaptă și nu prea departe. Unii munți sau clădiri înalte le puteau chiar bloca. Apelurile telefonice pe distanțe lungi constituiau și ele o problemă, deoarece amplasarea de cabluri telefonice pe distanțe lungi sau sub apă este costisitoare. În prezent, semnalele TV și apelurile telefonice sunt trimise unui satelit, care le poate redirecționa aproape instantaneu către o altă zonă de pe Pământ.

Care sunt părțile unui satelit?

Sateliții au forme și dimensiuni variate. Însă majoritatea au două părți în comun: o antenă și o sursă de energie. Antene trimite și recepționează informații, adesea către și dinspre Pământ. Sursa de energie poate fi un panou solar sau o baterie. Panourile solare produc energie prin convertirea luminii în electricitate.

Mulți sateliți ai NASA sunt dotați cu camere foto și senzori științifici. Uneori aceste instrumente sunt îndreptate către Pământ pentru a colecta informații despre teren, aer și apă. Alteori ele sunt îndreptate spre spațiul cosmic, pentru a colecta date despre Sistemul Solar și univers.

Cum orbitează sateliții în jurul Pământului?

Majoritatea sateliților sunt lansați în spațiu cu ajutorul rachetelor. Un satelit orbitează Pământul atunci când viteza sa se află în echilibru cu atracția gravitațională a planetei. În lipsa acestui echilibru, satelitul ar zbura direct în spațiu sau ar cădea înapoi pe Pământ. Sateliții orbitează la diferite altitudini, cu diferite viteze și pe diferite traiectorii. Cele mai comune tipuri de orbită sunt orbita geostaționară și orbita polară.

Un satelit geostaționar călătorește de la vest la est deasupra ecuatorului. El se deplasează în aceeași direcție și cu aceeași viteză cu care Pământul se rotește în jurul axei sale. De pe Pământ, un satelit geostaționar pare a sta pe loc, deoarece se află întotdeauna deasupra aceluiași punct de pe planetă.

Sateliții cu orbită polară călătoresc de la nord la sud, de la un pol la celălalt. Pe măsură ce Pământul se învârte sub  ei, acești sateliți pot scana întregul glob în benzi succesive.

De ce sateliții nu se ciocnesc unul de altul?

De fapt, acest lucru se poate întâmpla. NASA și alte organizații internaționale urmăresc pozițiile sateliților în spațiu. Coliziunile sunt rare, deoarece atunci când este lansat, un satelit este poziționat pe o orbită care să evite coliziunile cu alți sateliți. Însă orbitele se mot modifica în decursul timpului, iar riscurile de coliziune cresc pe măsură ce tot mai mulți sateliți sunt lansați în spațiu.

În februarie 2009, doi sateliți de comunicații – unul american și altul rusesc – s-au ciocnit în spațiu. Totuși, se crede că aceasta a fost prima dată când doi sateliți artificiali s-au ciocnit accidental.

Care a fost primul satelit lansat în spațiu?

Primul satelit lansat în spațiu a fost Sputnik 1. Uniunea Sovietică l-a lansat în anul 1957.

Care este istoricul sateliților NASA?

NASA a lansat în spațiu zeci de sateliți, începând cu satelitul Explorer 1, lansat în anul 1958. Acesta a fost primul satelit artificial produs de Statele Unite ale Americii. Principalul instrument de la bordul său era un senzor care măsura particulele cu energie ridicată din spațiu numite raze cosmice.

Prima imagine satelitară a Pământului a fost realizată de Explorer 6, în anul 1959. A urmat TIROS-1 în 1960, cu primele imagini TV ale Pământului văzut din spațiu. Aceste imagini nu erau prea detaliate, dar arătau potențialul sateliților.

Cum folosește NASA sateliții astăzi?

Sateliții NASA ajută oamenii de știință să studieze Pământul și spațiul cosmic.

Sateliții îndreptați spre Pământ furnizează informații despre nori, oceane, teren și gheață. Ei măsoară gazele din atmosferă, cum sunt ozonul și dioxidul de carbon, și cantitatea de energie pe care planeta noastră o absoarbe și emite. Sateliții monitorizează incendiile de vegetație, vulcanii și fumul produs de aceștia.

Toate aceste informații ajută oamenii de știință să prognozeze vremea și climatul. Informațiile ajută autoritățile de sănătate publică să urmărească bolile și foametea, îi ajută pe fermieri să știe ce plante să cultive și autoritățile din domeniul situațiilor de urgență să răspundă la dezastrele naturale.

Sateliții îndreptați spre spațiul cosmic îndeplinesc o varietate de sarcini. Unii urmăresc razele periculoase emise de Soare. Alții explorează asteroizii și cometele, istoria stelelor și originea planetelor. Unii sateliți orbitează sau zboară în apropierea altor planete. Astfel de sonde spațiale caută dovezi ale existenței apei pe planeta Marte sau realizează imagini de aproape ale inelelor planetei Saturn.

Sursa: NASA

Din aceeași categorie

© 2022-2024  Florin Mitrea – WordPress Theme Designed and Developed by PenciDesign

Acest site folosește cookies pentru a îmbunătăți experiența de navigare. Acceptă Detalii