Câteva chimicale periculoase utilizate în lume

publicat de Florin Mitrea
23 vizualizări
Chimicale periculoase din lume

În fiecare zi intrăm în contact cu numeroase substanțe chimice, dintre care unele sunt mai periculoase decât altele. Multe chimicale periculoase prezintă riscuri serioase pentru sănătatea omului și pentru mediul înconjurător, fiind cancerigene sau neurotoxice.

Chiar dacă aceste substanțe chimice sunt utilizate în multe produse și procese, este esențial să cunoaștem cum funcționează ele, pentru a le putea reduce efectele și a proteja comunitățile în care trăim.

Zece chimicale periculoase

În lume există numeroase substanțe chimice periculoase, care pot provoca vătămări grave sau chiar moartea. Iată zece dintre acestea:

1. Batracotoxina

Batracotoxina este una dintre cele mai puternice otrăvuri de natură non-petidică, fiind produsă în mod natural de unele specii de broaște, păsări și gândaci. Substanța este un alcaloid steroidic cu proprietăți cardiotoxice și neurotoxice. Până în prezent nu a fost dezvoltat un antidot împotriva sa. Batracotoxina acționează prin legarea și deschiderea ireversibilă a canalelor de sodiu din celulele nervoase, ceea ce duce la paralizie și moarte.

În mod interesant, există dovezi că, pentru ca broaștele să secrete substanța chimică, ele trebuie să aibă o dietă care să includă gândaci din familia Melyridae. Mecanismul acestui proces nu este încă pe deplin înțeles, dar se crede că gândacii acumulează batrachotoxina sau precursorii acesteia prin dietă.

2. Trifluorura de clor

Trifluorura de clor este faimoasă pentru capacitatea sa de a coroda sticla. Ea este denumită produs interhalogenic și este incoloră, extrem de reactivă și corozivă.

Substanța intră în compoziția combustibililor pentru rachete și poate fi stocată doar în containere confecționate din metal tratat cu fluor. Atunci când trifluorura de clor intră în contact cu apa, se produce o reacție puternic explozivă.

3. Cianura de potasiu

Cianura de potasiu este o substanță chimice foarte toxică și ucide în doar câteva minute. Din acest motiv, pastilele sau capsulele cu cianură de potasiu au fost utilizate de unele persoane proeminente pentru a se sinucide, ca de exemplu: Eva Braun (partenera lui Hitler), Joseph Goebbels, Heinrich Himmler, Alan Turing etc. Entomologii profesioniști folosesc substanța pentru capturarea specimenelor de insecte.

4. VX (metilfosfonotionat)

VX, cunoscute și sub denumirea de „nerve agent”, este un agent neurotoxic proiectat pentru utilizarea în război. El a fost creat de cercetătorii militari britanici și este mortal în doze de până la 10 mg. Este un compus sintetic din clasa substanțelor organofosforice, mai exact un tiofosfonat.

VX poate pătrunde în corp prin inhalare sau prin piele și nu se descompune cu ușurință în mediul înconjurător. Expunerea la VX ucide prin perturbarea severă a semnalizării dintre sistemul nervos și sistemul muscular, ceea ce duce la paralizia prelungită a mușchilor din tot corpul, inclusiv a diafragmei, fapt care provoacă moartea prin asfixiere.

5. Toxina botulinică A (botoxul)

Toxina botulinică A sau botoxul este o substanță chimică utilizată în cosmetică, deși este unul dintre cei mai toxici compuși chimici din natură. Această proteină neurotoxică este produsă de bacteria Clostridium botulinum și de alte specii înrudite.

Botoxul este atât de toxic, încât 1,3-2,1 g/kg ar fi suficiente pentru a omorî o persoană în caz de injectare. În doze mici, substanța este utilizată în chirurgia plastică, deoarece are capacitatea de a paraliza mușchii, fapt care o face ideală pentru tratarea ridurilor și prevenirea spasmelor musculare.

6. Ricina

Ricina este o toxină vegetală extrasă din semințele de ricin (Ricinus communis), o plantă perenă din familia Euphorbiaceae. Din punct de vedere chimic, ea este o lectină (glicoproteină cu proprietăți aglutinante față de alte celule) și este un inhibitor puternic al sintezei proteinelor la eucariote. Doza sa letală este de doar 0,25 mg, ceea ce corespunde la 2-4 semințe de ricin, fiind de două ori mai otrăvitoare decât veninul de cobră.

Ricina a fost studiată o perioadă pentru potențialele sale aplicații militare, dar a fost abandonată în cele din urmă în favoarea sarinului (gazul sarin).

7. Sarinul

Sarinul este un agent neurotoxic extrem de puternic, care ucide victimele expuse în mai puțin de zece minute. Substanța omoară prin sufocare în urma paraliziei mușchilor respiratori. Mai exact, acțiunea toxică se manifestă prin blocarea enzimei acetilcolinesterază din sinapsele nervilor vegetativi parasimpatici și de la nivelul plăcii motorii a mușchilor scheletici, ceea ce determină o stare de excitație continuă.

Sarinul este considerat o potențială armă de distrugere în masă. În acest scop, producția și stocarea sa au fost în total interzise prin Convenția privind armele chimice din 1993.

8. Stricnina

Stricnina este un alcaloid foarte toxic extras din semințele arborelui tropical Strychnos nux-vomica. Ea era preferata asasinilor de-a lungul istoriei. Chiar se zvonește că i-ar fi ucis pe Alexandru cel Mare și Robert Johnson (un faimos cântăreț de blues).

Substanța se prezintă sub forma unor cristale greu solubile în apă, incolore, inodore și cu gust amar. Doza letală este de 60-100 mg la o persoană adultă. Strictina acționează prin provocarea de spasme musculare generalizate, care apar foarte repede după inhalare sau injectare. Dozele ridicate duc la insuficiență respiratorie și la moartea creierului în 15-30 de minute.

9. Nicotina

Nicotina (alfa-3-piridil-N-metilpirolidina) este un alcaloid pirolidinic identificat în plante din familia Solanaceae. Ea este utilizată de plante ca mecanism de apărare împotriva dăunătorilor, motiv pentru care este una dintre cele mai puternice toxine din lume.

În afară de faptul de nicotina creează dependență la doze mici, expunerea la o doza mai mare devine fatală. Potrivit NIOSH (National Institute for Occupational Safety and Health) din Statele Unite, expunerea la 5 mg/m3 este periculoasă pentru sănătate și viață.

10. Cianura de sodiu

Cianura de sodiu este utilizată ca reactiv de laborator sau în industrie. Expunerea la această substanță poare fi recunoscută prin mirosul de migdale amare și poate fi letală în câteva secunde. Cianura de sodiu se leagă a citocrom c oxidază, o enzimă din mitocondrii, și împiedică celulele să utilizeze oxigenul.

Doza letală pentru un om adult variază între 0,7 și 2,9 mg/Kg corp, cu o medie de 1,5 mg/Kg corp, ducând la pierderea cunoștinței. Tratamentul se va face de urgență cu nitrit de sodiu și tiosulfat de sodiu intravenos.

Așadar, cele mai periculoase substanțe chimice din lume reprezintă un risc semnificativ pentru sănătatea omului și pentru mediu. Deși multe dintre aceste substanțe chimice sunt utilizate în industrie și în produsele de zi cu zi, este esențial să fim conștienți de potențialele lor pericole și să luăm măsuri pentru a minimiza expunerea.

Din aceeași categorie

© 2022-2024  Florin Mitrea – Temă WordPress dezvoltată de PenciDesign

Acest site folosește cookies pentru a îmbunătăți experiența de navigare. Acceptă Detalii