Cât de multe furnici există pe planeta noastră?

publicat de Florin Mitrea
154 vizualizări
Furnici pe un trunchi

Câte stele există în galaxia noastră? Câte grăuncioare de nisip există în Sahara? Câte furnici trăiesc pe Pământ? Acestea sunt întrebări la care este imposibil să răspundem. Cu toate acestea, în urma unor analiza intense și extinse, oamenii de știință se apropie tot mai mult de găsirea unor răspunsuri.

Atunci când vine vorba despre furnici, o echipă de cercetători condusă de biologii Sabine Nooten și Patrick Schultheiss, de la Universitatea Julius-Maximilians din Würzburg, Germania, a găsit soluția. „Potrivit estimărilor noastre, populația globală de furnici este de 20 x 10 la puterea 15, adică 20 de cvadrilioane de indivizi (numărul 20 urmat de 15 zerouri)”, spune Sabine Nooten.

Totul devine mai clar atunci când calculăm biomasa acestor animale: 20 de megatone de carbon. „Aceasta depășește masa tuturor păsărilor și mamiferelor luate la un loc și corespunde la 20% din biomasa populației umane”, explică Patrick Schultheiss.

Pentru a calcula numărul furnicilor, echipa a analizat numeroase studii despre insecte, în final evaluând 500 de articole, pe care le-a combinat într-o bază de date.

Se știe că frunicile trăiesc în aproapte toate habitatele, cu excepția regiunilor polare. Studiul a fost primul care a investigat în mod empiric distribuția acestor habitate. Rezultatele au arătat că la tropice există cea mai mare densitate. În afară de zonele climatice, ecosistemele locale joacă și ele un rol important. Pădurile și zonele aride găzduiesc cele mai mari populații de furnici, în timp ce zonele intens locuite de oameni sunt mai slab populate.

Studiile viitoare ar trebui să se concentreze pe stabilirea condițiilor de mediu care afectează distribuția populațiilor de furnici, mai ales în contextul actual al schimbărilor climatice.

Numărul și distribuția furnicilor sunt importante, deoarece, de exemplu, furnicile mișcă anual până la 13 tone de sol la fiecare hectar, deci ele joacă un rol important în menținerea ciclului nutrimentelor și în răspândirea semințelor plantelor.

Totuși, uneori, influența acestor insecte poate fi și negativă. Speciile invazive, cum sunt furnicile roșii, pot avea un impact negativ asupra biodiversității locale și pot cauza daune importante.

Sursa: Phys.org

Din aceeași categorie

© 2022-2024  Florin Mitrea – WordPress Theme Designed and Developed by PenciDesign

Acest site folosește cookies pentru a îmbunătăți experiența de navigare. Acceptă Detalii