Care vitamine întăresc sistemul imunitar?

publicat de Florin Mitrea
89 vizualizări
Fructe

Este imperativ să înțelegem care vitamine ne întăresc sistemul imunitar, deoarece lumea în care trăim nu este sterilă. În fiecare zi suntem expuși la numeroși microbi dăunători, care evoluează constant pentru a ne infecta mai bine.

Rolul jucat de nutriție în menținerea sănătății și bunăstării noastre este dificil de înțeles pe deplin. Studiile au arătat că o dietă bazată pe alimente integrale și care furnizează o cantitate suficientă de proteine de bună calitate este cheia longevității și a îmbunătățirii calității vieții. Cu toate acestea, sistemul nostru imunitar este una dintre cele mai complexe părți ale corpului și s-ar putea să aibă nevoie de mai mult decât câteva nutrimente specifice pentru a fi în formă maximă.

Vitaminele ne pot întări sistemul imunitar?

Sistemul nostru imunitar luptă neîncetat împotriva oricăror bacterii și virusuri cu care organismul vine în contact. El este unul dintre cele mai complicate și interconectate sisteme din corpul uman, răspunsurile noastre imunitare fiind modelate de diferiți factori – structura genetică, vârsta, starea de sănătate și nivelul de stres.

Dieta este unul dintre factorii cu cea mai mare contribuție la sănătatea sistemului imunitar. Tot mai multe dovezi sugerează că dieta modernă occidentală, bogată în zahăr, sare și grăsimi, este vinovată de creșterea abruptă a cazurilor de boli cronice în toată lumea.

Corpul nostru are nevoie de o gamă de diferite nutrimente pentru a-și activa sistemele de apărare și a se proteja de boli. Însă în timp ce unele nutrimente fac o treabă bună în susținerea sistemului
imunitar, sănătatea acestuia nu este menținută doar dacă luăm câte o pastilă cu multivitamine în fiecare zi. Pentru îmbunătățirea imunității trebuie să implementăm măsuri de durată și de anvergură în obiceiurile noastre alimentare.

Totuși, abordarea deficiențelor de vitamine și minerale ar putea fi un bun început. Micronutrimentele contribuie la apărarea naturală a organismului prin întărirea barierelor sale fizice (cum sunt pielea sau mucoasele), creșterea producției de anticorpi și îmbunătățirea comunicării dintre celule. Unele vitamine tind să susțină mai bine sistemul imunitar decât altele.

Vitamina C

Vitamina C sau acidul ascorbic este un ingredient al multor medicamente împotriva răcelii și gripei. Deficiența în vitamina C a fost asociată de mult timp cu reducerea funcțiilor imunitare și creșterea susceptibilității la infecții.

Studiile au mai arătat că atunci când organismul nostru se luptă cu o infecție, suplimentele cu vitamina C pot ajuta la recuperarea mai rapidă, chiar și atunci când ne obținem din alimente doza zilnică recomandată de 75-90 mg de acid ascorbic.

Vitamina C ajută sistemul imunitar la mai multe niveluri. Printre alte funcții, ea întărește globulele albe, menține o barieră tegumentară puternică și protejează împotriva stresului oxidativ.

Deși mulți oameni cred că citricele au un conținut ridicat de acid ascorbic (o portocală medie conține aproape 70 mg de vitamina C), există și legume bogate în acest compus. De exemplu, un ardei gras conține aproape 65 mg, în timp ce 100 g de broccoli oferă peste 89 mg de vitamina C.

Vitaminele din complexul B

Vitaminele din complexul B sunt esențiale pentru existența tuturor formelor de viață de pe planeta noastră, de la bacterii până la oameni. Există opt tipuri diferite de vitamine B, iar acestea sunt responsabile de o gamă largă de procese metabolice și de reglare. Cu alte cuvinte, în lipsa vitaminelor B, oamenii nu s-ar putea mișca, nu ar putea gândi, iar țesuturile corpului nu s-ar putea reface.

Există dovezi solide că aceste nutrimente joacă un rol important în întărirea sistemului imunitar. Deficiențele de acid folic (vitamina B9) și vitamina B12 pot afecta drastic răspunsurile imune prin
perturbarea producției și activității globulelor albe. Aceste deficiențe pot duce la o afecțiune denumită hiperhomocisteinemie, care crește numărul fenomenelor inflamatorii sistemice și declanșează multe alte boli. Un studiu din anul 2017 a constatat că nivelurile scăzute de vitamina B6 afectează negativ sistemul nostru imunitar.

Vitaminele din complexul B pot fi obține din alimentele integrale. O dietă bogată în cereale integrale, carne, ouă, legume, semințe, alune, nuci și fructe duce la un aport suficient de vitamine B.

Vitamina D

Deficiența de vitamina D a fost asociată cu creșterea riscului de dezvoltare a anumitor boli autoimune, inclusiv psoriazisul, scleroza multiplă și artrita reumatoidă. Mai mult, acest micronutriment ajută la activarea și proliferarea globulelor albe, întărind astfel apărarea împotriva diferitelor boli.

Carnea roșie, gălbenușul de ou și peștele gras, cum ar fi somonul, sardinele și macroul, tind să conțină cele mai mari cantități de vitamina D. Multe țări adaugă vitamina D în produsele alimentare, cum ar fi cerealele pentru micul dejun, laptele vegetal sau ciupercile, pentru a preveni deficiențele la nivelul populației.

Zincul

Zincul, deși nu este o vitamină, este unul dintre cele mai importante nutrimente pentru sănătatea noastră. El este esențial pentru creșterea, dezvoltarea și funcționarea sistemelor nervos și reproducător. În lipsa zincului, sistemul nostru imunitar ar avea și el de suferit.

Studiile sugerează că zincul are un efect direct asupra producției și funcționării globulelor albe. El ar putea acționa și ca imunostimulator – crește eficacitatea răspunsurilor imunitare. Mai mult, zincul ar putea prezenta proprietăți anticancerigene, în principal prin protejarea și repararea ADN-ului.

Sursa: Live Science

Din aceeași categorie

© 2022-2024  Florin Mitrea – Temă WordPress dezvoltată de PenciDesign

Acest site folosește cookies pentru a îmbunătăți experiența de navigare. Acceptă Detalii