Bacterii modificate genetic degradează plasticul în apa sărată

publicat de Florin Mitrea
44 vizualizări
Deșeuri de plastic în apă

Cercetătorii au modificat genetic un microorganism oceanic pentru a degrada plasticul în apă sărată. Acest microorganism poate descompune polietilen-tereftalatul (PET), un tip de plastic care contribuie semnificativ la poluarea cu microplastic a oceanelor și care este utilizat la fabricarea a numeroase produse, de la sticle până la îmbrăcăminte.

Oamenii de știință au lucrat cu două specii de bacterii. Prima dintre acestea, Vibrio natriegens, se dezvoltă bine în apa sărată și se reproduce foarte repede. Cea de a doua specie, Ideonella sakaiensis, produce enzime care îi permit să descompună și să metabolizeze PET-ul.

Cercetătorii au luat ADN-ul de la I. sakaiensis și i-au încorporat secvența genetică într-o plasmidă. Plasmidele sunt secvențe genetice care se pot replica în interiorul unei celule, independent de cromozomii acesteia. Prin introducerea plasmidei conținând genele de la I. sakaiensis în bacteria V. natrieneges, s-a reușit determinarea acesteia din urmă să producă enzimele dorite. Apoi cercetătorii au demonstrat că V. natrienges poate degrada PET-ul în apă sărată, la temperatura camerei.

„Este pentru prima dată când cineva raportează un succes în exprimarea unor enzime străine pe suprafața celulelor de V. natriegens”, spune Nathan Crook, autor prin corespondență al articolului publicat în AIChE Journal și chimist la Universitatea de Stat de Carolina de Nord, Statele Unite.

„Din punct de vedere practic, acesta este primul organism modificat genetic despre care știm că poate degrada microplasticul de PET în apă sărată”, spune Tianyu Li, de la Universitatea de Stat din Carolina de Nord, autor principal al studiului.

Autorii recunosc faptul că mai trebuie depășite o serie de obstacole suplimentare, însă „degradarea PET-ului în apă sărată a fost cea mai dificilă” parte a activității lor de cercetare, spune Crook.

Din aceeași categorie

© 2022-2024  Florin Mitrea – Temă WordPress dezvoltată de PenciDesign

Acest site folosește cookies pentru a îmbunătăți experiența de navigare. Acceptă Detalii