Arterele, o parte esențială a sistemului cardiovascular

publicat de Florin Mitrea
5 vizualizări
Arterele și sistemul cardiovascular

Arterele, parte a sistemului circulator (cardiovascular), sunt  vase de sânge care transportă sângele bogat în oxigen de la inimă la toate celulele corpului. Ele țin organismul viu și sănătos prin furnizarea nutrienților către celule și țesuturi.

Există două tipuri de artere, care îndeplinesc funcții ușor diferite: artere de tip elastic și artere de tip muscular. Arterele de tip elastic conțin mai mult țesut elastic și sunt mai apropiate de inimă, cum sunt artera aortă și artera pulmonară. Arterele de tip muscular conțin mai mult țesut muscular neted, cum sunt artera femurală, artera brahială și artera radială.

Arterele încep să se ramifice din aortă, care comunică direct cu inima. De aici ele continuă să se ramifice în vase din ce în ce mai mici care se răspândesc în tot corpul. Peretele lor este mai gros și mai musculos decât cel al venelor, pentru a putea face față presiunii sângelui pompat de ventriculul stâng al inimii.

Aorta, cea mai mare arteră din corp, are un diametru cuprins între 10 și 25 de milimetri. Alte artere pot avea 3-5 milimetri în diametru, iar arteriolele au doar 0,3-0,01 milimetri în diametru.

Arterele sunt alcătuite din trei straturi: tunica internă (formată din fibre elastice), tunica medie (formată predominant din țesut muscular neted, care permite arterei să se dilate sau să se contracte) și tunica externă (interacționează cu alte țesuturi, inclusiv cu cele nervoase).

Ce funcții îndeplinesc arterele?

Arterele transportă sângele încărcat cu oxigen și nutrienți, necesare pentru fiecare organ și țesut pentru a funcționa. Inima pompează sângele bogat în oxigen în aortă, cea mai mare arteră a corpului, care se ramifică în artere din ce în ce mai mici care ajung în tot corpul.

Există artere specifice care furnizează sânge la anumite organe sau părți ale corpului, ca de exemplu:

  • arterele coronare – alimentează inima;
  • arterele carotide – alimentează creierul, capul, fața și gâtul;
  • arterele vertebrale – alimentează creierul și coloana vertebrală;
  • arterele iliace – alimentează pelvisul;
  • arterele femurale – alimentează picioarele;
  • arterele celiacă și mezenterică – alimentează sistemul digestiv.

Afecțiuni ale arterelor

Boli care pot afecta arterele sunt: ateroscleroza, anevrismul, cheagurile sanguine, boala arterială coronariană (ateroscleroza arterelor coronare), boala arterială carotidiană (ateroscleroza arterelor carotide), hipertensiunea arterială, boala arterială periferică, colesterolul crescut, vasculita.

Unele afecțiuni, precum hipertensiunea arterială și colesterolul crescut, nu au simptome. Este posibil să nu observați că arterele devin mai rigide sau se înfundă cu plăci de colesterol și grăsimi, care se acumulează în timp și îngreunează circulația sângelui.

Simptomele afecțiunilor arterelor includ: dureri în piept, atac de cord, accident vascular cerebral, amorțeală sau dureri în braț sau picior, dificultăți în respirație, oboseală.

Din aceeași categorie

Acest site folosește cookies pentru a îmbunătăți experiența de navigare. Acceptă Detalii

© 2022-2024  Florin Mitrea – Temă WordPress dezvoltată de PenciDesign