Antibioticele pot agrava cancerul de piele

publicat de Florin Mitrea
32 vizualizări
Cancerul de piele

Potrivit unui studiu recent al cercetătorilor de la Universitatea Emory din Atlanta, S.U.A., utilizarea antibioticelor cu spectru larg la șoarecii cu melanom malign – un tip agresiv de cancer de piele – a accelerat creșterea metastatică a osului. Acest lucru s-a datorat, cel mai probabil, faptului că medicamentele au epuizat flora intestinală a șoarecilor și le-au slăbit răspunsul imunitar.

Descoperirile subliniază importanța microbiomului intestinal în sănătatea generală a organismului și sugerează că medicii ar trebui să ia în considerare cu atenție efectele gastrointestinale atunci când prescriu antibioticele pentru tratarea cancerului sau a altor boli.

„Orice afecțiune sau terapie care afectează flora intestinală poate avea un impact asupra sănătății noastre”, spune dr. Subhashis Pal, de la Școala de Medicină a Universității Emory. „În cadrul studiului, am descoperit că microbiomul intestinal limitează evoluția leziunilor osoase asociate cu melanomul la șoareci, prin promovarea la nivelul intestinului a limfocitelor NK (natural-killer) și a limfocitelor T helper (Th1). Utilizarea antibioticelor a epuizat flora intestinală și a redus numărul celulelor NK și Th1 din intestin. Acest lucru a făcut șoarecii mai vulnerabili la dezvoltarea tumorii.”

Metastaza osoasă osteolitică este o complicație a melanomului malign. Cercetătorii au emis ipoteza că reducerea microbiomului intestinal al șoarecilor prin utilizarea antibioticelor are un impact asupra celulelor imunitare intestinale și, în consecință, modifică răspunsul lor imun, ducând la accelerarea metastazei osoase. Autorii studiului au injectat celule de melanom B16F10 în inimile și oasele șoarecilor tratați cu un spectru larg de antibiotice. Cum era de așteptat, acest lucru a crescut dezvoltarea metastazei osoase la aceste animale, comparativ cu șoarecii de control, care nu primiseră astfel de tratament.

Studiul a dezvăluit mecanismul dezvoltării metastatice a melanomului. Analiza citometrică în flux a patch-urilor Peyer și a celulelor măduvei osoase din interiorul leziunilor tumorale a demonstrat că epuizarea microbiomului a inhibat expansiunea indusă de melanom a celulelor NK și Th1 intestinale și migrarea acestora din intestin în oasele purtătoare de tumori. Analizele mai detaliate au arătat că antibioticele au redus de aproximativ opt ori migrația celulelor NK și Th1 din intestin la locul tumorii.

Atunci când celulele NK și celulele Th1 părăsesc intestinul ca parte a răspunsului imunitar al corpului, procesul este mediat de receptorii S1PR5 și S1PR1. Blocarea farmacologică a migrației celulelor a mimat efectele antibioticelor. Blocajul a prevenit răspândirea celulelor NK și Th1 în măduva osoasă și a provocat accelerarea dezvoltării metastazei osoase.

Studiul sugerează cu tărie că modificările aduse florei intestinale de către antibiotice ar putea avea consecințe clinice negative nu numai în privința melanomului, ci și a altor afecțiuni, spune dr. Pal. „De exemplu, boala inflamatorie a intestinului sau alte afecțiuni intestinale care produc inflamații pot duce la creșterea numărului celulelor Th1, ceea ce în final are un efect negativ asupra sănătății oaselor.”

Sursa: SciTechDaily

Din aceeași categorie

© 2022-2024  Florin Mitrea – WordPress Theme Designed and Developed by PenciDesign

Acest site folosește cookies pentru a îmbunătăți experiența de navigare. Acceptă Detalii