Antarctica riscă o „cascadă de evenimente extreme”

publicat de Florin Mitrea
63 vizualizări
Imagine din Antarctica

Fenomenele meteorologice extreme din Antarctica, inclusiv încălzirea oceanului și topirea gheții, se vor intensifica dacă nu vor fi implementate politici urgente de reducere a emisiilor de la arderea combustibililor fosili, potrivit unui studiu recent care trage un nou semnal de alarmă privind pericolul reprezentat de schimbările climatice.

Este aproape sigur că emisiile continue de gaze cu efect de seră vor crește dimensiunile și frecvența unor astfel de evenimente, pe măsură ce planeta se apropie periculos de mult de depășirea limitei de 1,5 grade Celsius stabilită prin Acordul de la Paris din 2015.

Oamenii de știință sunt tot mai alarmați de modul în care gheața din Antarctica își revine cu greu după ce a atins un nivel minim record în februarie – o abatere de la normal atât de extremă, încât a fost denumite „eveniment sigma șase” sau fenomen ce apare o dată la 7,5 milioane de ani. Este de așteptat ca și verile din Arctica să fie lipsite de gheață în anul 2030, subliniind astfel ritmul rapid în care încălzirea globală afectează ecosistemele planetei.

Temperaturile crescute au dus, de asemenea, la cele mai fierbinți luni iunie și iulie înregistrate de când se fac măsurători, cu incendii de vegetație și valuri de căldură care au măturat Canada și unele țări europene. America de Sud se confruntă și ea cu temperaturi de iarnă fără precedent, cu valori de peste 30 de grade Celsius în unele zone din Chile.

Cel mai puternic val de căldură din lume a fost înregistrat în estul Antarcticii. Temperaturile de aici au fost cu 38,5 grade Celsius peste normalul sezonului 2022, potrivit studiului care a evaluat extremele climatice din Antarctica și Oceanul de Sud. Autorii studiului mai avertizează că reducerea întinderii gheții marine va deveni mai frecventă și, la fel ca în Arctica, acest fenomen se va auto-întreține pe măsură ce tot mai multă căldură solară va fi absorbită și tot mai puțină va fi reflectată datorită reducerii întinderilor de gheață și zăpadă.

Studiul trage concluzia că Antarctica va fi afectată considerabil în următoarele decenii. Douăsprezece țări, printre care Statele Unite, Marea Britanie, India și China, s-au angajat să conserve mediul fragil al acestui continent, prin semnarea Tratatului Antarctic din 1959. Studiul susține că unele țări riscă să încalce prevederile acestui acord în lipsa unor măsuri urgente de reducere a emisiilor.

Pe măsură ce gheața din Antarctica se topește, mai multe zone de pe continent devin accesibile vapoarelor, fapt care necesită un management atent și măsuri de biosecuritate pentru a proteja siturile vulnerabile.

Sursa: Phys.org

Din aceeași categorie

© 2022-2024  Florin Mitrea – Temă WordPress dezvoltată de PenciDesign

Acest site folosește cookies pentru a îmbunătăți experiența de navigare. Acceptă Detalii