Iulie a fost cea mai fierbinte lună de când se fac măsurători

publicat de Florin Mitrea
37 vizualizări
Zi însorită

Acum că toate datele meteorologice ale lunii iulie au fost centralizate, oamenii de știință din Europa au anunțat că iulie a fost cea mai fierbinte lună de când se fac măsurători.

Temperatura medie globală a lunii iulie de 16,95 grade Celsius a fost cu o treime de grad Celsius mai ridicată decât recordul anterior înregistrat în 2019, potrivit Copernicus Climate Change Service, o divizie a programului spațial al Uniunii Europene. În mod normal, recordurile temperaturii globale sunt depășite cu sutimi sau o zecime de grad Celsius.

Au existat valurile de căldură mortale în sud-vestul Statelor Unite, Mexic, Europa și Asia. Studiile științifice dau vina pe schimbările climatice cauzate de om prin arderea cărbunilor, petrolului și gazelor naturale.

Zilele lunii iulie au fost mai fierbinți decât recordul anterior începând cu 2 iulie. A fost atât de cald, încât Copernicus și Organizația Mondială de Meteorologie au prognozat dinainte că aceste zile ar putea fi cele mai fierbinți de când există înregistrări, iar ultimele date au confirmat acest lucru.

Luna a fost cu 1,5 grade Celsius mai caldă decât în epoca preindustrială. În anul 2015, țările au căzut de acord să încerce prevenirea încălzirii pe termen lung (la nivel de decenii) cu mai mult de 1,5 grade Celsius față de perioada preindustrială.

Luna trecută a fost atât de călduroasă, încât a fost cu 0,7 grade Celsius mai fierbinte decât mediu lunii iulie din perioada 1991-2020. Oceanele lumii au fost cu jumătate de grad Celsius mai calde decât în ultimii 30 de ani, iar Oceanul Atlantic de Nord a fost cu 1,05 grade Celsius mai cald decât media. Antarctica a înregistrat un record al gheții marine, a cărei suprafața a fost cu 15% mai redusă decât media întâlnită în mod normal în această perioadă a anului.

Potrivit Institutului de Cercetări Climatice din Potsdam, Germania, luna iulie a fost cea mai călduroasă din ultimii zece mii de ani. Cercetătorii au ajuns această concluzie prin studierea inelelor arborilor și a altor date, care arată că această perioadă este cea mai călduroasă de la începutul Holocenului, în urmă cu circa 10.000 de ani.

Sursa: Phys.org

Din aceeași categorie

© 2022-2024  Florin Mitrea – Temă WordPress dezvoltată de PenciDesign

Acest site folosește cookies pentru a îmbunătăți experiența de navigare. Acceptă Detalii