Animalele albastre, rarități ale naturii

publicat de Florin Mitrea
46 vizualizări
Animalele albastre - un homar albastru

Culoarea albastră este favorita multor oameni, însă nu este prea des întâlnită în lumea plantelor și a animalelor. Potrivit cercetătorilor de la Universitatea din Adelaide, Australia, acest lucru se datorează faptului că în natură nu există un pigment de culoare albastră. Plantele și animalele albastre absorb o cantitate foarte mică de energie și reflectă porțiunea albastră (cu energie ridicată) a spectrului luminii.

A fi mai rar nu înseamnă a fi complet absent, deoarece unele plante și animale au la dispoziție o serie de trucuri care le fac să apară albastre. Așadar, haideți să vedem câteva specii de floră și faună de culoare albastră și ce fac ele pentru a adopta acest aspect unic!

Tarantula electrică albastră

Tarantula electrică albastră

Tarantula electrică albastră (Chilobrachys natanicharum) a fost descoperită de o echipă de oameni de știință din Tailanda. | Foto: YURANAN NANTHAISONG

Tarantula electrică albastră (Chilobrachys natanicharum) a fost descoperită de o echipă de oameni de știință din Tailanda, în anul 2023. Specia trăiește într-o varietate de habitate, de la arbori și păduri de mangrove până la vizuine subterane.

Culoarea acestei arahnide este dată de structura unică a firelor sale de păr, nu ne prezența unui pigment albastru. Părul său prezintă nanostructuri care manipulează lumina ce se reflectă pe suprafața sa; firele de păr poate avea și o nuanță mai violetă, în funcție de cantitatea de lumină care cade pe ele, ceea ce creează un efect irizant.

Homarii albaștri

Homarii albaștri arată mai mult ca vata de zahăr decât ca delicatesa suculentă cu care suntem obișnuiți. Potrivit New England Aquarium, doar unul din două milioane de homari are culoarea albastră.

Un pescar din sudul Angliei a descoperit un homar azuriu în una dintre capcanele sale. Specimenul a fost donat unui acvariu din zonă, în loc de a ajunge pe masa unui restaurant. Homarii de culoare albastră au mai fost observați în Massachusetts (S.U.A.) și în Franța.

Albinele albastre mari

Albina albastră

Albinele-tâmplar albastre nu sunt agresive. | NICK VOLPE/iNATURALIST (CC BY-NC)

Albinele-tâmplar albastre (Xylocopa caerulea) se întâlnesc în sud-estul Asiei, India și sudul Chinei. Au o lungime de aproape 2,5 cm, ceea ce le face să pare puternice, însă nu sunt prea agresive. Spre deosebire de alte albine, ele preferă să trăiască solitare, nu în stupi aglomerați.

Albinele vin într-o gamă largă de culori, dincolo de galben, inclusiv verde, violet, alb și negru, însă nuanța albastră a acestor albine le face foarte populare printre colecționarii de insecte.

Flori și frunze albastre

Hortensie albastră

Plantele cu flori albastre, așa cum este hortensia, sunt mai des întâlnite decât cele cu frunze albastre. | Foto: PEXELS

Mai puțin de una din zece specii de plante este albastră și nici chiar afinele nu sunt albastre, tehnic vorbind. Florile plantelor capătă culoarea albastră prin amestecarea pigmenților naturali. Antocianii (pigmenții roșii) sunt cei mai întâlniți pigmenți ai plantelor. Nuanța lor poate fi modificată prin varierea acidității.

Doar câteva specii din pădurile tropicale umede au frunzele de culoare albastră. Principalul motiv pentru care există puține frunze albastre este fizica luminii. Culoarea pigmenților este dată de lungimea de undă (culoarea) luminii reflectate. Din moment ce clorofila, un pigment de culoare verde, este cel mai des întâlnit pigment al plantelor, plantele prezintă culoarea verde deoarece clorofila reflectă lumina verde. Lumina albastră are cea mai mare energie dintre toate formele de lumină vizibilă. De aceea, frunzele albastre reflectă lumina de înaltă energie și o absorb pe cea de calitate mai slabă, ceea ce le limitează creșterea. Pe de altă parte, o culoare mai deosebită atrage polenizatorii.

Din aceeași categorie

© 2022-2025  Florin Mitrea – Temă WordPress dezvoltată de PenciDesign

Acest site folosește cookies pentru a îmbunătăți experiența de navigare. Acceptă Detalii