A șasea extincție în masă, o consecință inevitabilă a activităților omului?

publicat de Florin Mitrea
4 vizualizări
A șasea extincție în masă

Oamenii de știință au documentat cinci evenimente majore de extincție în masă în istoria Pământului. Însă în contextul în care omenirea distruge habitatele, extermină speciile și schimbă clima planetei într-un ritm fără precedent, putem spune că cea de a șasea extincție în masă deja a început?

Mulți experți răspund afirmativ la această întrebare, unii descriind în studiile lor „anihilarea biologică” și „mutilarea arborilor”. Pe de altă parte, sunt cercetători care susțin că a șasea extincție nu a început încă.

Robert Cowie, profesor la Universitatea din Hawaii, spune că, tehnic vorbind, o extincție în masă nu poate fi declarată până când cel puțin 75% dintre specii nu dispar. Într-un studiu publicat în anul 2022, prof. Cowie a estimat că până la 13% dintre speciile cunoscute au dispărut după anul 1500 – deci mult sub limita de 75% a unui eveniment de extincție în masă.

Unii cercetători estimează că vom atinge pragul de 75% în următorii 10.000 de ani, în timp ce alte studii susțin că acest prag sumbru va fi atins în doar câteva sute de ani, existând potențialul unui timp chiar mai scurt, dacă lucrurile se vor înrăutăți.

Extincțiile în masă au loc în perioade scurte ale timpului geologic, mai mici de 2,8 milioane de ani, potrivit Muzeului de Istorie Naturală din Londra. Secolele și mileniile în care s-ar putea ajunge la limita extincției în masă se încadrează în acest interval, deci se poate susțină că evenimentul deja a început.

Studiile au estimat că, în prezent, speciile dispar de 100-1.000 de ori mai repede decât rata normală a extincției, calculată pe baza datelor obținute din înregistrările fosile. Este de notat că rata extincției speciilor ar putea masca declinul rapid al populațiilor sălbatice, deoarece noi nu considerăm o specie ca fiind extinctă decât după ce ultimul individ a dispărut. De obicei, speciile sunt declarate dispărute la câteva decenii după cele ele nu au mai fost observate în sălbăticie, în timp ce unele specii mai supraviețuiesc datorită măsurilor de conservare, chiar dacă cea mai mare parte a populației lor a dispărut.

Un raport din 2022 al WWF a arătat că populațiile monitorizate de mamifere, păsări, amfibieni, reptile și pești au intrat în declin cu o medie de 69% între anii 1970 și 2018. Această cifră este media globală; America Latină a înregistrat cel mai mare declin regional (de 94%). În plus, numărul nu include numeroasele specii de nevertebrate.

Informațiile despre declinul nevertebratelor sunt puține, însă unele grupuri au suferit pierderi uluitoare. De exemplu, un studiu din 2015 arată că, dintre cele 282 de specii care existau în mod tradițional în Insulele Hawaii, doar 15 au mai putut fi confirmate.

Așadar, decimarea biodiversității și extincția în masă pe cale să înceapă sunt o veste proastă. Însă nu este prea târziu pentru a salva cele mai multe specii care se îndreaptă spre dispariție și pentru a preveni atingerea pragului celei de a șasea extincții în masă. Dar fereastra de oportunitate se închide rapid.

Sursa: Live Science

Din aceeași categorie

© 2022-2025  Florin Mitrea – Temă WordPress dezvoltată de PenciDesign

Acest site folosește cookies pentru a îmbunătăți experiența de navigare. Acceptă Detalii