Ziua Internațională a Ursului Polar este organizată de către Polar Bears International pe 27 februarie pentru a crește gradul de conștientizare cu privire la impactul încălzirii globale și al reducerii gheții formate pe mare asupra populațiilor de urși polari. Evenimentul are loc începând cu anul 2011.
Ziua încurajează oamenii să găsească soluții pentru reducerea emisiilor de carbon, cum ar fi folosirea mai puțină a autovehiculului sau dezactivarea termostatului. Ziua este folosită și pentru a încuraja instalarea de izolații termice eficiente din punct de vedere energetic.
În această perioadă a anului, femelele de urs polar și puii lor dorm în bârloguri, aflându-se în cea mai vulnerabilă parte de vieții lor. Iar într-o Arctică aflată în încălzire, în care urșii polari deja întâmpină provocări enorme, supraviețuirea fiecărui pui este de o importanță critică.
Menținerea mamelor și a puilor în siguranță, în același timp cu abordarea încălzii climatului, constituie o parte esențială a activității desfășurate de Polar Bears International.
Într-un studiu recent publicat în Nature Climate Change, oamenii de știință au încercat să estimeze momentul în care femelele adulte de urs polar nu vor mai avea suficiente rezerve de grăsime pentru a da naștere și a crește puii – ducând la colapsul populațiilor, deoarece puii sunt esențiali pentru supraviețuirea speciei. Cercetătorii au studiat 13 din cele 19 populații arctice și au ajuns la următoarele concluzii:
Până în anul 2080, dacă națiunile își vor respecta angajamentele existente, încălzirea globală va crește cu 3,7 grade Celsius, iar ratele de reproducere ale urșilor polari vor fi în pericol la mai mult de 90% dintre populațiile studiate. Colapsul va fi:
- inevitabil pentru 2 populații (Marea Barents și sudul Golfului Hudson);
- foarte probabil pentru 7 populații (estul Golfului Hudson, estul Groenlandei, Strâmtoarea Davis, sudul Mării Beaufort, Bazinul Foxe, Marea Chukchi și Marea Kara);
- probabil pentru 3 populații (nordul Mării Beaufort, Golful Baffin și Marea Laptev).
Până în anul 2080, dacă respectăm creșterea cu 2 grade Celsius prevăzută de Acordul de la Paris, imaginea arată oarecum mai bine …, iar ratele de reproducere ale urșilor polari vor fi în pericol doar la aproximativ 60% dintre populațiile studiate. În acest caz, colapsul va fi:
- foarte probabil pentru 4 populații (vestul Golfului Hudson, sudul Golfului Hudson, Strâmtoarea Davis, sudul Mării Beaufort);
- probabil pentru 5 populații (Bazinul Foxe, Marea Chukchi, Marea Kara, Marea Barents, estul Groenlandei);
- posibil pentru 3 populații (Golful Baffin, Marea Laptev, nordul Mării Beaufort).
Însă într-un al treilea scenariu, care nu a fost modelat de oamenii de știință, dacă liderii mondiali ar limita creșterile de temperatură la 1,5 grade Celsius, urșii polari ar supraviețui în cea mai mare parte a arealului lor.
Având în vedere ratele de reproducere deja scăzute ale populațiilor sănătoase de urși polari, contează chiar și o reducere mică a reproducerii, subliniind astfel beneficiilor unor acțiuni rapide.