Virusul ”Langya”, identificat în China, poate infecta oamenii

publicat de Florin Mitrea
79 vizualizări
Chițcan

Un nou virus de origine animală, care poate infecta oamenii, a fost identificat în estul Chinei. Însă oamenii de știință spun că nu sunt îngrijorați, deoarece noul virus nu pare să se răspândească ușor printre oameni și nici nu este mortal.

Virusul, denumit henipavirus Langya (LayV), poate produce simptome respiratorii, cum sunt febra, tusea și oboseala, și se înrudește cu celelalte două henipavirusuri ce infectează oamenii: virusul Hendra și virusul Nipah. Aceste virusuri pot produce infecții respiratorii și pot fi letale.

Cercetătorii cred că LayV este purtat de chițcani, care ar fi putut infecta oamenii în mod direct sau prin intermediul altui animal.

Noul henipavirus a infectat doar 35 de persoane începând cu anul 2018 și se pare că nu există nicio legătură între aceste cazuri. ”Nu este cazul să ne îngrijorăm în această privință, dar supravegherea continuă este esențială”, spune Edward Holmes, virusolog la Universitatea din Sydney, Australia. Testarea regulată a oamenilor și animalelor este importantă pentru a înțelege riscul de boli zoonotice – boli care se transmite de la alte animale la oameni.

Epidemiile majore încep, de obicei, după numeroase semnale false, spune Emily Gurley, epidemiolog la Universitatea John Hopkins din Baltimore, S.U.A.

Supravegherea la nivelul spitalelor

Echipa de cercetători care a identificat virusul LayV a realizat acest lucru în timp ce monitoriza pacienții din trei spitale din provinciile Shandong și Henan din estul Chinei, între aprilie 2018 și august 2021. Participanții au luat parte la studiu dacă au avut febră.

Echipa a secvențiat genomul virusului LayV dintr-o probă recoltată de la o femeie de 53 de ani – prima persoană identificată cu boala. Virusul a fost denumit după localitatea Langya din provincia Shandong.

Genomul lui LayV arată că virusul este foarte apropiat de henipavirusul Mojiang, care a fost izolat pentru prima dată de la șobolanii dintr-o mină abandonată din provincia Yunnan din sud-estul Chinei, în anul 2012. Henipavirusurile aparțin familiei Paramyxoviridae, care include rujeola, oreionul și multe alte virusuri respiratorii care infectează oamenii. Alte câteva henipavirusuri au fost descoperite la lilieci, șobolani și chițcani, din Australia până în Coreea de Sud și China, însă numai virusurile Hendra, Nipah și acum LayV infectează oamenii.

Cercetătorii nu au descoperit dovezi solide că virusul Langya se transmite la oameni – nu au fost identificate infectări extinse în cadrul aceleași familii, într-o perioadă scurtă de timp sau în aceeași regiune geografică.

Originea animală

Pentru a determina potențiala origine animală a virusului, oamenii de știință au testat caprele, câinii, porcii și vitele din localitățile în care trăiau pacienții infectați și au prelevat probe de țesut și urină de la 25 de specii de animale sălbatice. Ei au descoperit anticorpi împotriva LayV la câteva capre și câini și au identificat ARN-ul viral la 27% dintre cele 262 de probe colectate de la chițcani. Aceasta sugerează că chițcanii constituie un rezervor natural al virusului.

Însă nu este clar cum s-au infectat oamenii pentru prima dată – direct de la chițcani sau prin intermediul altui animal, motiv pentru care sunt necesare cercetări suplimentare în acest sens.

Cercetătorii spun că este nevoie urgentă de un sistem de monitorizare globală pentru a detecta ”scurgerile” de virusuri de la animale la oameni și pentru a comunica rapid informațiile, pentru a evita eventualele pandemii, cum este cea declanșată de SARS-CoV-2.

Sursa: Nature

Din aceeași categorie

© 2022-2024  Florin Mitrea – Temă WordPress dezvoltată de PenciDesign

Acest site folosește cookies pentru a îmbunătăți experiența de navigare. Acceptă Detalii