Aportul zilnic de calciu conținut într-un pahar cu lapte ar putea reduce riscul de cancer de colon (cancer colorectal) la femei, potrivit unui studiu publicat în revista Nature Communications.
Cancerul de colon, o afecțiune malignă care se dezvoltă la nivelul colonului sau rectului, este a patra cauză de deces la femei (decese din cauza cancerului), iar boala devine din ce în ce mai frecventă la persoane sub 65 de ani.
Noul studiu a dezvăluit existența unei legături între aportul a 300 de miligrame de calciu din alimente (echivalentul unui pahar cu lapte) și o reducere cu 17% a riscului de cancer colorectal la femei. Efectele protectoare ale calciului au fost similare indiferent dacă a provenit din produse lactate sau nelactate, spune Keren Papier, epidemiolog la Universitatea Oxford. Deocamdată nu se cunoaște dacă suplimentele cu calciu au aceleași efecte.
Mai mult calciu reduce riscul de cancer
Cercetătorii au examinat obiceiurile alimentare ale unui număr de peste 540.000 de femei din Marea Britanie, care au participat la studiul The Million Women Study – unul dintre cele mai extinse studii prospective realizate vreodată la femei.
Studiul a chestionat fiecare femeie participantă cu privire la demografie, dietă și stilul de viață, la intervale de 3-5 ani, timp de 16 ani. La începutul studiului (anul 1996), vârsta medie a participanților era de 56 de ani.
Cercetătorii au evaluat dacă 97 de factori dietari, precum carnea roșie și produsele lactate, influențează riscul de cancer de colon. La sfârșitul studiului, circa 12.000 dintre participanți dezvoltaseră acest tip de cancer.
Studiile epidemiologice sunt adesea limitate de faptul că arată doar corelațiile, nu și legăturile de cauzalitate. De aceea, noul studiu a încercat să determine cauzele și efectele prin combinarea datelor colectate prin chestionare cu variantele genetice. Această metodă, denumită randomizare mendeliană, a permis a analiză mai profundă a dietei și a rolului calciului, eliminând pe cât posibil alte interferențe.
Rezultatele analizei au arătat că fiecare aport zilnic de 300 de miligrame suplimentare de calciu din alimente și băuturi a fost asociat cu o reducere cu 17% a riscului de cancer colorectal.
Ideea că produsele lactate și calciul ar putea reduce riscul de cancer de colon nu este nouă. Numeroase studii au asociat consumul de produse lactate cu scăderea riscului de cancer colorectal la bărbați și femei. Aceste studii au asociat, de asemenea, dietele bogate în carne roșie și procesată și alcool cu creșterea riscului de cancer.
Se bănuiește că ionii de calciu protejează împotriva cancerului de colon prin atașarea de acizii biliari și de acizii grași de la nivelul colonului, fapt care reduce potențialul acestora de a cauza cancer. Acizii biliari, produși de ficat și stocați în vezica biliară, ajută la digestia grăsimilor. Excesul acestor acizi a fost asociat cu creșterea riscului de anumite cancere.
Calciul mai ajută la reglarea proceselor moleculare implicate în carcinogeneza colorectală (procesul prin care celulele normale se transformă în celule tumorale).
Cum să reducem riscul de cancer de colon?
Chiar dacă există tot mai multe dovezi care arată că ionii de calciu protejează împotriva cancerului de colon, experții spun că o dietă sănătoasă și echilibrată reprezintă soluția acestei probleme.
Numeroase studii arată că dieta săracă în alcool, zahăr, carne roșie și alimente procesate, dar bogată în fibre, cereale integrale și legume poate reduce semnificativ riscul de cancer de colon.
În afară de aceasta, cel mai bun lucru pe care cineva îl poate face pentru reducerea riscului de cancer este stoparea fumatului, menținerea unei greutăți corporale normale și examinările medicale periodice.
Sursa: Health.com