Telescopul James Webb și-a aliniat oglinzile; sistemele optice funcționează optim

publicat de Florin Mitrea
332 vizualizări
Steaua 2MASS J17554042+6551277

În urma finalizării cu succes a etapei esențiale de aliniere a oglinzilor, echipa care operează Telescopul Spațial James Webb se așteaptă ca performanțele optice ale telescopului să atingă sau chiar să depășească scopurile științifice pentru care acesta a fost construit.

Echipa nu a identificat nicio problemă critică și nicio o contaminare măsurabilă a sistemelor optice ale lui Webb. Telescopul este capabil să colecteze lumina de la obiectele cosmice îndepărtate și să o livreze instrumentelor sale fără probleme.

Deși mai sunt câteva luni până când Telescopul James Webb va oferi noua sa viziune asupra universului, realizarea cu succes a acestei etape de cotitură înseamnă că echipa este încrezătoare că sisteme optice unice ale telescopului funcționează cât mai bine posibil.

”Cu mai bine de 20 de ani în urmă, echipa Webb și-a propus să construiască cel mai puternic telescop instalat vreodată în spațiu și a venit cu un design optic îndrăzneț pentru atingerea unor obiective științifice exigente”, spune Thomas Zurbuchen, administrator asociat al Science Mission Directorate din cadrul NASA. ”Astăzi putem spune că proiectul va oferi ceea ce ne-am dorit.”

Deși și alte telescoape terestre mari folosesc oglinzi formate din segmente, James Webb este primul telescop spațial care utilizează acest design. Oglinda sa principală de 6,5 metri – mult prea mare pentru a încăpea în interiorul unei rachete – este formată din 18 segmente hexagonale din beriliu. Oglinda a trebuit să fie pliată înainte de lansare și apoi desfășurată în spațiu, înainte care fiecare segmente se fie ajustat, cu o acuratețe de ordinul nanometrilor, pentru a forma o suprafață uniformă.

Odată cu finalizarea alinierii segmenelor oglinzii principale, a fost aliniat și instrumentul principal a telescopului, camera în infraroșu apropiat, cu oglinzile observatorului.

În următoarele șase săptămâni, echipa se va ocupa de alinierea celorlalte instrumente – spectrograful în infraroșu apropiat, instrumentul în infraroșu mijlociu și instrumentul de imagistică în infraroșu apropiat. În această etapă, un algoritm special va evalua performanțele fiecărui instrument și va calcula corecțiile finale necesare. După aceea, va începe procesul final de aliniere a lui Webb, iar echipa va ajusta orice erori de poziționare rămase în alinierea segmentelor oglinzii.

Echipa este pe cale să încheie toate aspectele alinierii sistemelor optice ale telescopului până la începutul lunii mai, dacă nu mai devreme, înainte de a trece la cele două luni necesare pregătirii instrumentelor științifice. Primele imagini și date științifice la rezoluție completă vor fi realizate în vară.

Sursa: NASA.

Din aceeași categorie

© 2022-2024  Florin Mitrea – Temă WordPress dezvoltată de PenciDesign

Acest site folosește cookies pentru a îmbunătăți experiența de navigare. Acceptă Detalii