Telescopul James Webb dezvăluie o imagine uimitoare a Stâlpilor Creației

publicat de Florin Mitrea
71 vizualizări
Stâlpii Creației

Una dintre cele mai anticipate imagini surprinse de Telescopul Spațial James Webb a sosit, în sfârșit. Telescopul a privit adânc în inima Nebuloasei Vulturului, aflată la 6.500 de ani-lumină depărtare față de noi, oferind o imagine uimitoare a faimoaselor structuri cosmice cunoscute sub numele de Stâlpii Creației.

Stâlpii Creației au atras atenția astronomilor atunci când Telescopul Spațial Hubble a fotografiat acea regiune a cosmosului, în anul 1995. Atunci, aceste structuri cosmice semănau cu ceva nemaivăzut înainte – nori strălucitori de praf și gaze, întinși în spațiu pe câțiva ani-lumină.

Recent, Telescopul Spațial James Webb, cel mai sensibil telescop construit vreodată, ne-a oferit cea mai detaliată imagine a acestor structuri cosmice.

Stâlpii Creației sunt structuri cosmice considerate pepiniere stelare – aglomerări de praf și gaze în care se nasc stelele. Acest lucru se întâmplă atunci când norii de praf se prăbușesc sub propria gravitație și încep să acumuleze tot mai multă materie din jurul lor. Odată ce o stea devine suficient de mare, vânturile și radiația emisă de aceasta îndepărtează praful cosmic din jurul ei. Sau așa spune teoria – acele stadii incipiente ale formării stelelor sunt practic ascunse vederii.

Cea mai bună speranță a noastră de a vedea prin acești nori denși este capturarea luminii infraroșii, ale cărei lungimi de undă nu sunt reflectate de particulele de praf, cum se întâmplă în cazul luminii vizibile. Lumina infraroșie poate trece prin straturile de praf și poate fi detectată de un telescop.

Stâlpii Creației au mai fost  văzuți în lumină infraroșie și înainte. Telescopul Spațial Spitzer al NASA i-a fotografiat în anul 2007, iar Observatorul Spațial Herschel al Agenției Spațiale Europene ne-a oferit o imagine în infraroșu a Nebuloasei Vulturului în anul 2012. Chiar și Telescopul Hubble a studiat Stâlpii în anul 2014.

Însă Telescopul Spațial James Webb este mult mai puternic decât oricare dintre aceste instrumente, iar imaginile realizate de el arată detalii nemaivăzute anterior. De exemplu, regiunile roșii observate în vârfurile Stâlpilor sunt dovezi ale stelelor nou-născute care îndepărtează praful cosmic din jurul lor. Undele de șoc rezultate în urma acestui proces produc căldură vizualizată ca radiație infraroșie.

Aceasta înseamnă că oamenii de știință vor putea folosi imaginile realizate de Webb pentru a efectua o evaluare mai amănunțită și mai precisă a formării stelelor în norii denși, dar și pentru a înțelege mai  bine etapele incipiente ale formării stelelor.

Sursa: Science Alert

Din aceeași categorie

© 2022-2025  Florin Mitrea – Temă WordPress dezvoltată de PenciDesign

Acest site folosește cookies pentru a îmbunătăți experiența de navigare. Acceptă Detalii