Telescopul James Webb a fost lovit de un micrometeoroid

publicat de Florin Mitrea
115 vizualizări
Telescopul Spațial Jamess Webb

Impactul cu micrometeoroizii constituie un aspect inevitabil al operării unei nave spațiale, care poate suferi mai multe impacturi pe parcursul misiunilor științifice lungi desfășurate în spațiu. Între 23 și 25 mai, Telescopul Spațial James Webb a suferit un impact cu un micrometeoroid în zona unui fragment al oglinzii sale principale.

După primele analize, echipa care operează telescopul a constatat că acesta încă funcționează la un nivel care depășește cerințele misiunii, în ciuda unui impact marginal asupra datelor. Alte analize și măsurători mai detaliate sunt în curs de desfășurare. În întreaga sa viață în spațiu, Telescopul James Webb va suferi și alte impacturi; astfel de evenimente au fost luate în considerare atunci când oglinzile au fost construite și testate la sol.

Oglinda telescopului a fost proiectată să reziste mediului cu micrometeoroizi de pe orbita sa din punctul Lagrange 2, unde pot exista particule de praf care zboară cu viteze foarte mari. În timp ce telescopul era construit, inginerii au realizat o serie de teste și simulări ale impacturilor asupra oglinzilor pentru a-și face o idee cât mai clară despre cum să întărească observatorul pentru operarea sa pe orbită. Impactul recent a fost mai amplu decât cel simulat și peste ceea ce ar fi putut testa echipa la sol.

Capacitatea Telescopului James Webb de a-și ajusta poziția segmentelor oglinzilor îi permite se efectueze anumite corecții ca rezultat al impacturilor și să anuleze o parte din distorsiuni. Acest lucru minimizează efectul oricărui impact, deși nu toate efectele pot afi anulate în totalitate în acest fel. Inginerii deja au realizat o astfel de ajustare a segmentului C3 al oglinzii, care a fost afectat recent, iar alte câteva ajustări minore sunt planificate în continuare.

Pentru a-l proteja pe Webb pe orbită, echipa poate efectua manevre de protecție, prin care sistemele optice ale telescopului sunt orientate departe de ploile de meteoriți, înainte ca acestea să-și producă efectele. Impactul recent nu a fost rezultatul unei ploi de meteoriți, fiind considerat un eveniment inevitabil.

Sursa: SciTechDaily

Din aceeași categorie

© 2022-2024  Florin Mitrea – Temă WordPress dezvoltată de PenciDesign

Acest site folosește cookies pentru a îmbunătăți experiența de navigare. Acceptă Detalii