Dacă încălzirea globală persistă, lacurile albastre de pe glob sunt în pericol de a căpăta o culoare verde-cenușiu, potrivit unui nou studiu care prezintă inventarul global al culorii lacurilor, publicat în Geophysical Research Letters. Modificările din culoarea lacurilor poate indica o pierdere a sănătății ecosistemului.
În itmp ce algele și sedimentele pot afecta culoarea lacurilor, noul studiu descoperă că temperatura aerului, precipitațiile, adâncimea și altitudinea joacă și ele roluri importante în determinarea culorii apei lacurilor.
Lacurile albastre, care reprezintă mai puțin de o treime din toate lacurile din lume, tind să fie mai adânci și sunt întâlnite în regiuni mai reci de la latitudini ridicate, cu precipitații bogate și zăpadă în timpul iernii. Lacurile de culoare verde-cenușiu, care reprezintă 69% din toate lacurile, sunt mai marg răspândite și se găsesc în regiuni mai uscate, în interiorul continentelor și de-a lungul coastelor.
Cercetătorii au utilizat 5,14 milioane de imagini din satelit ale unui număr de 85.360 de lacuri de pe tot globul, realizate în perioada 2013-2020, pentru a stabili culoarea lacurilor.
Culoarea unui lac se poate modifica sezonier, în parte și datorită schimbărilor din dezvoltarea algelor, motiv pentru care autorii au caracterizat culoarea lacurilor prin determinarea celei mai frecvente culori în decursul a șapte ani. Rezultatele obținute pot fi explorate cu ajutorul unei hărți interactive create de autori.
Schimbările climatice și impactul asupra accesului la resursele de apă
Schimbările climatice afectează deja accesul la resurse de apă al oamenilor de pe tot globul, provocând secete și inundații din ce în ce mai severe.
În plus, noul studiu analizează modul în care diferitele grade de încălzire ar putea afecta culoarea lacurilor dacă schimbările climatice persistă. Simulările arată că modificarea climei ar putea reduce procentul de lacuri albastre, dintre care numeroase se întâlnesc în Munții Stâncoși, nordul Europei, nordul Canadei și Noua Zeelandă.
„Apele mai calde, care favorizează mai mult dezvoltarea algelor, au tendința de a schimba culoarea apelor lacurilor înspre verde”, spune Catherine O’Reilly, ecolog acvatic la Universitatea de Stat din Illinois, S.U.A., și autoare a studiului. „Există o mulțime de exemple în care oamenii au observat acest lucru atunci când au studiat un anumit lac.”
De exemplu, Marile Lacuri din America de Nord se confruntă cu o dezvoltare aproape explozivă a algelor și se numără printre lacurile care se încălzesc cel mai repede, spune O’Reilly. Studiile anterioare au arătat că unele lacuri din regiunile arctice îndepărtate încep să capete și ele o nuanță verzuie.
Deși studiile precedente au analizat caracteristici mai complexe și mai fine pentru a înțelege sănătatea ecosistemului acvatic, culoarea apei este un indiciu simplu și viabil al calității apei și poate fi observată din satelit la nivelul întregului glob. Această abordare permite studierea modului în care lacurile îndepărtate se schimbă odată cu climatul.
Dacă lacurile sunt utilizate pentru creșterea peștilor sau pentru aprovizionarea cu apă potabilă, modificarea calității apei asociată cu înverzirea lacurilor înseamnă că vor crește costurile pentru tratarea apei, spun autorii studiului. Ar putea exista, de asemenea, perioade în care apa lacului să fie inutilizabilă, iar speciile de pești să nu se găsească în lacul respectiv, ceea ce face ca anumite servicii ecosistemice să nu mai fie furnizate atunci când un lac se transformă din albastru în verde.
În plus, modificările din culoare apei pot avea implicații recreaționale și culturale în țări precum Suedia și Finlanda, unde lacurile prezintă o importanță culturală. Pe măsură ce încălzirea continuă, lacurile din nordul Europei își vor pierde acoperirea de gheață din timpul iernii, ceea ce poate afecta activitățile culturale și de iarnă.
Sursa: Phys.org