Arborii joacă un rol esențial în bunăstarea locuitorilor orașelor – dar pentru cât timp? O echipă internațională de cercetători a publicat prima analiză globală de risc pentru speciile de arbori plantate în orașe, în contextul actual al creșterii temperaturilor și al reducerii precipitațiilor dat de schimbările climatice: 56-65% dintre speciile de arbori sunt în pericol, iar acest procent ar putea crește la 68-76% până în anul 2050.
Până atunci, în Franța, de exemplu, creșterea temperaturilor va amenința 71% dintre specii. În orașul Montpellier, frasinul comun va fi printre speciile cele mai expuse riscului. Oamenii de știință au obținut aceste rezultate în urma studierii a 3.129 de specii de arbori și arbuști din 164 de orașe din 78 de țări și au calculat marja de siguranță (o măsură a toleranței climatice) a fiecărei specii din fiecare oraș, în condițiile climatice actuale și viitoare.
Echipa de cercetători observă că este deja obișnuit ca speciile din orașe să fie plantate în condiții climatice stresante; totuși, unele orașe, mai ales cele mai bogate, sunt capabile să asigure fonduri pentru udarea arborilor în perioadele de secetă și pentru a atenua efectele schimbărilor climatice.
Cu toate acestea, este de așteptat ca riscurile să crească în viitor și să conducă la costuri de întreținere tot mai mari. Întrucât arborii joacă un rol din ce în ce mai important în timpul valurilor de căldură din orașe, aceste constatări arată că schemele de ecologizare urbană trebuie adaptate pentru a permite arborilor să facă față schimbărilor climatice, ca de exemplu prin plantarea unor specii rezistente la temperaturile și precipitațiile din viitor.
Sursa: Phys.org