Satelitul GOES-U – prognoza meteo nu va mai fi la fel

publicat de Florin Mitrea
17 vizualizări
Satelitul GOES-U

Satelitul GOES-U al NOAA (Administrația Națională pentru Oceane și Atmosferă din Statele Unite) este al patrulea și ultimul satelit din seria GOES-R (Geostationary Operational Environmental Satellites), cel mai sofisticat sistem de monitorizare a vremii și mediului din Emisfera Vestică. Seria GOES-R oferă imagistică și măsurători atmosferice avansate, localizarea în timp real a fulgerelor și observarea vremii spațiale.

După ce va ajunge pe orbită geostaționară, satelitul GOES-U va fi redenumit GOES-19 și îl va înlocui pe GOES-16 în postura de GOES East. GOES-19 va funcționa în tandem cu GOES-18, satelitul GOES West al NOAA. Împreună, GOES East și GOES West vor monitoriza peste jumătate din glob, din vestul coastelor Africii până în Noua Zeelandă.

Monitorizarea vremii și a mediului

Advanced Baseline Imager (ABI) este principalul instrumentul al sateliților GOES-R pentru realizarea imagisticii vremii, oceanelor și mediului de pe Pământ. Meteorologii utilizează datele furnizate de ABI pentru o seria largă de aplicații legate de vremea severă, uragane, aviație, pericole naturale, atmosferă, oceane și criosferă.

Instrumentul Geostationary Lighting Mapper (GLM) este primul sistem de cartografiere a fulgerelor de pe orbita geostaționară. Formarea furtunilor severe prezintă adesea o creștere semnificativă a activității electrice atmosferice, iar GLM poate ajuta meteorologii să se concentreze pe dezvoltarea inițială a furtunilor și intensificarea furtunilor severe înainte ca acestea să producă vânturi puternice, grindină și chiar tornade.

Monitorizarea Soarelui și a vremii spațiale

GOES-U este dotat cu o serie de instrumente care îmbunătățesc detectarea apropierii furtunilor solare periculoase. Instrumentele Solar Ultraviolet Imager (SUVI) și Extreme Ultraviolet and X-ray Irradiance Sensors (EXIS) oferă imagini ale Soarelui și detectează erupțiile solare.

Instrumentul Compact Coronagraph-1 (CCOR-1) urmărește corona solară (stratul exterior al atmosferei Soarelui) pentru a detecta și caracteriza ejecțiile de masă coronală. CCOR-1 este un instrument nou pe GOES-U și face parte din misiunea Space Weather Follow On a NOAA.

Instrumentul Space Environment In-Situ Suite (SEISS) și magnetometrul monitorizează particulele energetice, respectiv variațiile câmpului magnetic solar, care sunt asociate cu vremea spațială.

Luate împreună, observațiile tuturor acestor instrumente contribuie la prognozarea vremii spațiale și la avertizarea timpurie a perturbărilor de la nivelul rețelelor de energie, comunicații și navigație prin satelit.

Beneficiile aduse de satelitul GOES-U

GOES-U va furniza informații critice despre atmosferă, hidrologie, oceane, climat, Soare și vremea spațială, pentru monitorizarea și detectarea din timp a fenomenelor care pot amenința securitatea și bunăstarea oamenilor din Emisfera Vestică. Iată câteva dintre aceste  beneficii:

  • urmărirea uraganelor și prognozarea intensității acestora;
  • avertizarea timpurie a furtunilor severe și tornadelor;
  • detectarea, monitorizarea și estimarea intensității incendiilor;
  • identificarea descărcărilor electrice care pot declanșa incendii de vegetație;
  • detectarea norilor de joasă altitudine și a ceții;
  • monitorizarea râurilor care pot provoca inundații sau alunecări de teren;
  • monitorizarea fumului, prafului și a aerosolilor;
  • date pentru sistemele de monitorizare a calității aerului;
  • date pentru planificarea rutei avioanelor și pentru reducerea întârzierilor cauzate de vreme;
  • detectarea erupțiilor vulcanice și monitorizarea cenușii și a dioxidului de sulf;
  • detectarea precipitațiilor abundente și a riscurilor de inundații;
  • date despre temperaturile de la suprafața oceanelor;
  • monitorizarea sănătății vegetației;
  • detectarea meteorilor care pătrund în atmosfera Pământului;
  • detectarea gărilor din corona solară, a erupțiilor solare și a ejecțiilor de masă coronală;
  • caracterizarea mărimii, vitezei, densității și direcției ejecțiilor de masă coronală;
  • avertizări asupra vremii spațiale periculoase ce poate cauza perturbări în comunicații sau ale rețelelor electrice;
  • monitorizarea particulelor energetice responsabile de radiații.

Sursa: NOAA

Din aceeași categorie

Acest site folosește cookies pentru a îmbunătăți experiența de navigare. Acceptă Detalii

© 2022-2024  Florin Mitrea – Temă WordPress dezvoltată de PenciDesign